Lucia Lauková Správy

Výstavba heliportu v Nitre stojí: Nemocnica musí hľadať nového dodávateľa

Nitrianska nemocnica musí nájsť nového dodávateľa na výstavbu heliportu. Dvojmiliónovú dotáciu musí stihnúť vyčerpať do konca tohto roku.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba heliportu v Nitre stojí: Nemocnica musí hľadať nového dodávateľa
Zdroj: Dnes24.sk

Fakultná nemocnica v Nitre odstúpila od zmluvy s dodávateľom projektovej dokumentácie na výstavbu nového heliportu. Teraz bude musieť robiť nové výberové obstarávanie na dodávateľa. Dostala sa tak do časového sklzu, pre ktorý sa môže stať, že príde o dvojmiliónovú dotáciu od ministerstva zdravotníctva, ktorú musí minúť do konca tohto roka.

Dôvod odstúpenia

Podľa hovorkyne nemocnice Tatiany Timkovej boli dôvodom na odstúpenie od zmluvy s pôvodným dodávateľom projektovej dokumentácie vážne nedostatky, ktoré by bránili realizácii diela. „Najzávažnejšou chybou je nesplnenie odbornej spôsobilosti zodpovednej osoby a nenaplnenie predpisu, ktorým sú stanovené podmienky letísk a heliportu,“ uviedla Timková.

Straty dotácie sa neobávajú

Podľa jej slov zatiaľ nie je dôvod obávať sa straty dotácie. „Peniaze sú účelovo viazané do 31. decembra 2017. Ministerstvu zdravotníctva sme už adresovali list, v ktorom sme požiadali o opakované vyhlásenie verejného obstarávania na heliport. Po dohode s ministerstvom budú realizované ďalšie kroky,“ vysvetlila Timková.

O jednu dotáciu už prišli

Nemocnica už tento rok o jednu dotáciu prišla, keď nestihla minúť 300 000 eur, ktoré od ministerstva zdravotníctva získala na výstavbu nadzemného tunela, ktorý prepája nový liečebný pavilón a pavilón chirurgických disciplín. „Prostriedky z ministerstva zdravotníctva boli na tento účel alokované v polovici novembra 2016. Na ich čerpanie sme mali deväť mesiacov. Za taký čas je možné stihnúť všetky nutné kroky len za mimoriadne priaznivých okolností. Pri dodržaní všetkých termínov vyplývajúcich zo zákona pre verejné obstarávanie je však realizácia diela prakticky nemožná,“ povedala Timková.

Ako doplnila, nadzemný prepojovací tunel je natoľko dôležitou stavbou pre fakultnú nemocnicu, že bude jeho výstavbu realizovať zo svojich prostriedkov. Predbežný termín ukončenia výstavby je naplánovaný na september 2017. „Momentálne sa čaká na kovové konštrukcie, ktoré sa vyhotovujú na mieru,“ dodala Timková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM