Rastislav Búgel Samospráva

Výstavba cintorína na Chrenovej: Začať by sa mohla už tento rok

Na nitrianskom sídlisku Chrenová by sa už tento rok mohla začať výstavba nového cintorína. V tejto mestskej časti je už dlhodobo problém s nedostatkom priestoru pre nové hrobové miesta.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba cintorína na Chrenovej: Začať by sa mohla už tento rok
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Radnica preto pred časom rozhodla o vybudovaní nového pietneho miesta. Na prvú etapu výstavby chce použiť 200.000 eur. Tie budú vyčlenené z úveru v celkovej hodnote 2 950 000 eur, ktoré si magistrát plánuje požičať na financovanie investičných akcií.

Vybudovali iba príjazdovú komunikáciu

Radnici sa už pred niekoľkými rokmi podarilo majetkovo-právne usporiadať parcely, na ktorých má nový cintorín stáť. Hotový je už aj projekt a pred dvomi rokmi bolo na stavbu vydané aj stavebné povolenie. Zatiaľ tu však bola vybudovaná iba príjazdová komunikácia. Podľa slov prednostu mestského úradu Igora Kršiaka by k nej mohli už čoskoro pribudnúť aj ďalšie objekty.

200-tisíc na prvú etapu

„Celkové náklady na vybudovanie nového cintorína sú niekde na úrovni 1,7 milióna eur. Teraz pôjde na prvú etapu výstavby 200 000 eur. Počítame s tým, že sa za ne vybuduje možno oplotenie, nejaké prístupové komunikácie a začne sa stavať dom smútku. Celý projekt sa teda rozčlení na etapy tak, aby bol už v prvej vytvorený priestor pre budúce pochovávanie,“ uviedol Kršiak.

Vyše 1000 hrobových miest

Nový chrenovský cintorín bude stáť v lokalite Selenec, na okraji mesta v smere na Levice. Mal by tu byť priestor pre viac ako 1000 hrobových miest a kolumbárium. V stavebnom povolení sa uvádza, že tu bude vybudovaný jednopodlažný objekt s obradnou sieňou, drobná architektúra, mobiliár, osvetlenie cintorína, jeho oplotenie, inžinierske siete, bude tu vysadená zeleň a vybudovaná plocha pre hrobové miesta s výmerou takmer 17 000 metrov štvorcových.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM