Rastislav Búgel Samospráva

Vysoké náklady mesta na mestskú autobusovú dopravu: Radnica ročne zaplatí 4 milióny eur!

Mestská autobusová doprava (MAD) stojí mesto Nitra každoročne približne štyri milióny eur. Ide o doplatky, ktoré radnica platí dopravcovi Arriva Nitra, a. s., za výkony vo verejnom záujme.

Ilustračný obrázok k článku Vysoké náklady mesta na mestskú autobusovú dopravu: Radnica ročne zaplatí 4 milióny eur!
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Na zálohové platby vyčlení mesto každý rok 2,4 milióna eur, zvyšné peniaze spláca v pravidelných mesačných splátkach. „Stále to ťaháme. Dnes splácame rok 2012 a vytvárame predpoklad, aby sme na konci roka zaplatili zhruba 800.000 eur z tohtoročných ušetrených peňazí, už za rok 2013. Ale stále sa trápime, pretože vždy nám tam vzniká ešte rest,“ skonštatoval primátor Jozef Dvonč.

Nákladná obnova

Podľa jeho slov je za vysokými nákladmi na MAD aj postupná obnova vozového parku prepravcu v posledných rokoch. V lete napríklad pribudlo do mestskej dopravy deväť autobusov za viac ako 1,4 milióna eur. Kúpou nových vozidiel sa znížil priemerný vek vozového parku v MAD na zhruba 7,6 roka. Okrem toho je v ňom 98-percentný podiel bezbariérových autobusov.

Pozitívny výhľad

Aj to je podľa Dvonča jeden z dôvodov, prečo počet cestujúcich v nitrianskej MAD stúpa. Ročne sa v nej prepraví 15,7 milióna pasažierov. „Potešiteľné je, že tie autobusy sú nové. Potešiteľné je i to, že hádam v jedinej mestskej doprave takéhoto väčšieho typu, stúpa počet cestujúcich. Všade je pokles a v Nitre stúpa. Aj keď na druhej strane nás to svojím spôsobom zaťažuje, pretože výkony vo verejnom záujme musíme platiť, ale ja si myslím, že je to dobrý trend,“ skonštatoval. Podľa jeho slov by po postupnej obnove vozového parku prepravcu mohli začať časom klesať aj náklady na MAD. „Máme s predstaviteľmi firmy Arriva urobený aj nejaký výhľad a po určitom období by tie náklady mali byť nižšie. Verím, že roky 2015 a 2016 budú pre nás ľahšie ako roky, v ktorých prišlo k väčšej obmene autobusov,“ dodal Dvonč.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM