Monika Földešiová Rôzne

Vysoká výdrž a orientačný zmysel

Približne 700 holubov z celého Slovenska sa počas tohto víkendu stretlo na celoštátnej výstave poštových holubov na nitrianskom výstavisku.

Holuby súťažili v desiatich kategóriách. Odborná porota vyhodnotila tri najúspešnejšie operence v ôsmich kategóriách a po päť v dvoch kategóriách. Vybraná kolekcia holubov bude reprezentovať Slovensko na olympiáde v Poznani. „Holuby boli hodnotené podľa medzinárodných štandardov, dôležitý bol najmä ich celkový vzhľad,“ uviedol prezident Slovenského zväzu chovateľov poštových holubov Juraj Kurek.
Na Slovensku v súčasnosti pôsobí zhruba 4000 chovateľov poštových holubov, ktorí sú združení v 32 oblastných organizáciách. Spolu chovajú približne 200.000 operencov. Generácia chovateľov poštových holubov postupne starne, mladšia generácia nemá veľký záujem venovať sa tomuto koníčku. Kurek sa domnieva, že dôvodom je jej časová a najmä finančná náročnosť . Cena skutočne kvalitného holuba môže dosiahnuť až 10.000 eur. Ďalšie náklady si vyžaduje veterinárna starostlivosť, špeciálne krmivo, klietky pre holubov. Holub sa dožije približne 12 rokov, preteká však len polovicu svojho života. Mladšie holuby sú rýchle, využívajú sa na krátke trate, štvor až šesťročné holuby sú naopak vhodné na dlhé trate. Podľa chovateľov majú lepšiu výdrž aj orientačný zmysel. Vzhľadovo sú holuby, ktoré pretekajú na krátke trate, zavalitejšie, silnejšie a rýchlo švihajú krídlami. Holuby lietajúce na dlhé trate sú štíhlejšie a dlhšie. Skúsení chovatelia tvrdia, že pri pretekoch musia mať holuby aj kus šťastia, nie vždy sa dostanú do cieľa. Problémy im dokáže spôsobiť búrka alebo atmosferické poruchy, pri ktorých môžu holuby stratiť orientáciu.

Zdroj: TASR Foto: TASR

holuby v NR
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM