Monika Földešiová Rôzne

Vyše milióna eur na sakrálne pamiatky

Na území mesta Nitra sa nachádza množstvo sakrálnych pamiatok, z ktorých mnohé boli po roku 1989 v zlom technickom stave. Historické a kultúrne pamiatky potrebovali na svoju rekonštrukciu rozsiahle investície, z ktorých časť bola financovaná aj z roz

V priebehu posledného desaťročia magistrát vyčlenil na ich obnovu viac ako jeden milión eur. Najrozsiahlejšie investície smerovali do opravy synagógy, ktorá bola ukončená v roku 2003. Okrem peňazí z Ministerstva kultúry SR a príspevku Židovskej náboženskej obce z holandského mesta Zoetermeer prispelo mesto na obnovu tejto kultúrnej a historickej pamiatky sumou 780.058 eur. V priebehu niekoľkých rokov sa tu podarilo odstrániť havarijné poruchy empory, zabezpečiť stropné konštrukcie, vybudovať elektroinštaláciu či sociálne zariadenie. Celý interiér synagógy sa zrekonštruoval tak, že sa z nej vytvoril priestor, v ktorom sa dnes konajú rôzne kultúrne a spoločenské podujatia.
Do opráv a obnovy rôznych sakrálnych objektov na území mesta smerovali viaceré menšie investície aj v posledných rokoch. „Mesto Nitra zo svojho rozpočtu viackrát prispelo na obnovu interiéru Piaristického kostola svätého Ladislava. V priebehu rokov 2007 až 2009 šlo na reštaurovanie vnútorného osvetlenia, na projekt odvlhčenia objektu kostola a reštaurovanie nástenných malieb svätyne a hlavného oltára kostola takmer 32.000 eur,“ uviedla referentka pre pamätihodnosti odboru kultúry na Mestskom úrade v Nitre Ľudmila Bistáková. Radnica prispela Biskupskému úradu Nitra na rekonštrukciu viacerých objektov na Nitrianskom hrade. Suma 2324 eur smerovala na opravu južnej a východnej fasády Biskupského paláca, 12.000 eur na sprístupnenie juhovýchodného bastiónu a opravu východnej hradby a 8000 eur na obnovu kamenného portálu nad hradnou bránou.
Po 16.600 eur získali na rôzne rekonštrukčné práce kostoly v mestských častiach Janíkovce, Dražovce, Mlynárce a Čermáň. „Na reštaurovanie vzácnych gotických fresiek v kostole Narodenia Panny Márie šlo z rozpočtu mesta viac ako 20.000 eur. Rôzne sumy od 3320 eur až po 13.280 eur boli vyčlenené na opravy a rekonštrukcie kostolov na sídlisku Chrenová, Klokočina, v Dolných Krškanoch, Kyneku a na Zobori. Osem tisíc eur šlo aj na opravu vonkajšej fasády kostola Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku,“ informovala Bistáková. Mesto Nitra okrem toho prispelo aj na obnovu kamenného stĺpu s krížom na Čermáni a sochu svätého Júliusa v Janíkovciach sumou takmer 19.000 eur. „Podieľali sme sa aj na dvoch etapách rekonštrukcie židovského cintorína v Nitre, do ktorej mesto investovalo sumu 22.000 eur,“ dodala Bistáková.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM