Lucia Lauková Kultúra

Vypredaná sála a búrlivý potlesk: DAB má za sebou premiéru muzikálu o pápežovi

Svetovú premiéru pôvodného slovenského muzikálu Povolanie pápež, čakala v piatok 11. novembra vypredaná Veľká sála DAB v Nitre. Očakávania boli veľké, nielen medzi divákmi.

Ilustračný obrázok k článku Vypredaná sála a búrlivý potlesk: DAB má za sebou premiéru muzikálu o pápežovi
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Z javiska, sa počas troch hodín trvania muzikálu, na divákov hrnula kombinácia výborných hereckých výkonov, tanca, spevu a v neposlednom rade silného príbehu. Ten sa však nezameriaval na svätcov či cirkev. Príbeh pojednával o človeku, ktorého poznal celý svet, ako Jána Pavla II. „Mal som veľa pochybností, keď som začal s projektom, ale cítil som že sa to podarí. Som veľmi šťastný, že som pracoval s takýmito hercami. Nechcel som robiť muzikál o svätých či o cirkvi, chcel som to robiť o človeku. Robili sme všetko s Jánom Gallovičom, tak aby stvárnil ľudskú tvár pápeža,“ povedal režisér, Jerzy Poloński.

V hlavnej úlohe Ján Gallovič

V hlavnej úlohe Jána Pavla II. sa predstavil Ján Gallovič. Karola Wojtylu ešte ako chlapca stvárnil 10-ročný Branislav Matuščin a v úlohe Karola Wojtylu sme na premiére mohli vidieť Romana Poláčika. Kvalitu predstavenia vyzdvihol priamo po premiére aj teatrológ Karol Mišovic. „Je to veľký dramaturgický čin. Urobiť životopisné dielo o emblémovej osobnosti 20. storočia je veľmi obtiažne. Ja osobne oceňujem výkon Jána Galloviča, ktorý sa nesituoval do podoby pápeža, ale hral ho veľmi svojbytne a veľmi presne v nejakej idei a filozofii, ktorú šíril Ján Pavol II.,“ vyjadril svoj názor teatrológ, Karol Mišovic.

Zaslúžený potlesk

Diváci ocenili potleskom viaceré scény. Tie dokazovali, že pápež bol najmä človek, ktorý poznal lásku, humor aj ľudský žiaľ. Pred ľuďmi však nikdy neutekal, ale naopak. Medzi emotívne momenty, ktoré dielo zobrazuje, patrí prevedenie incidentu z roku 1981, kedy bol pápež Ján Pavol II. postrelený počas audiencie. Nechýbala ani nádherne zachytená scéna z návštevy pápeža v Nitre. Obdiv u divákov si zaslúžila aj herečka Eva Pavlíková, ktorá bola v úlohe satana prítomná pri dôležitých činoch a rozhodnutiach pápeža.

Zdroj: TASR

Na vytvorení uceleného audiovizuálneho zážitku pracoval s výnimkou jedného herca celý umelecký súbor DAB v Nitre, posilnený externými hercami. Spoločne s hercami aj s celým realizačným tímom či technikmi, sa na tvorbe muzikálu Povolanie pápež podľa slov Svetozára Sprušanského podielalo približne 220 ľudí.

Slová Jána Pavla II.

Dej dotvárajú zaujímavé animácie či kulisy. Celý príbeh sprevádza veľmi melodická hudba Gaba Dušíka, do ktorej napísal text Daniel Hevier. V tejto kombinácii vznikli piesne, ktoré majú čo povedať a lahodia uchu. Celý príbeh umocňuje aj fakt, že text je vyskladaný zo slov, ktoré povedal Ján Pavol II...„Najmrazi­vejšie je to, že mnohé tie jeho slová práve v roku 2016 nič nestratili zo svojej aktuálnosti,“ povedal Svetozár Sprušanský.

Výnimočný deň

Deň premiéry bol výnimočný aj pre jedného z hercov. Juraja Ďuriša, ktorý v alternácii s Romanom Poláčikom, stvárňuje Karola Wojtylu, čakala ešte veľká oslava, v deň premiéry sa mu narodil syn.

„Veľké pozitívum tejto inscenácie je aj réžia, choreografia a scénická výprava. Réžia bola veľmi vynaliezavá a hravá, stále dokázala niečím upútať, to isté aj výprava. Choreografia bola na vysokej pohybovej úrovni. Zároveň bola veľmi významotvorná. Boli to choreografie, ktoré mali myšlienku,“ dodal na záver teatrológ Karol Mišovic. Diváci odmenili výkony hercov búrlivým potleskom.

Pozrite si fotky zo svetovej premiéry muzikálu Povolanie pápež, v priloženej galérii!

FOTO: Vypredaná sála a búrlivý potlesk, DAB má za sebou premiéru muzikálu o pápe
18
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM