Rastislav Búgel Samospráva

Výplatu si neprilepšia: Primátor Jozef Dvonč s viceprimátormi si zmrazili platy!

Nitriansky primátor Jozef Dvonč sa vzdal valorizácie svojho platu, ktorá mu vyplývala zo zákona. Jeho mzda tak zostane na úrovni roku 2012, hoci mal nárok na jej zvýšenie o približne 103 eur.

Ilustračný obrázok k článku Výplatu si neprilepšia: Primátor Jozef Dvonč s viceprimátormi si zmrazili platy!
Foto: Rastislav Búgel

Dvonč tak bude aj v nasledujúcom období zarábať mesačne 4263 eur. „Platy sú stanovené tak, že je zákonný plat a pohyblivá zložka a je to dané zákonom. Čiže pokiaľ je nárok na valorizáciu, to znamená, že priemerný zárobok vlani bol vyšší ako rok predtým, tak to vychádzalo, že by som mohol mať ten plat vyšší, ako som mal doteraz. Rozhodol som sa ale aj s kolegami, že si to tento rok neuplatníme a zmrazíme si platy. Aj vzhľadom na šetrenie, ktoré je v samospráve, chceme takýmto spôsob trošku prispieť,“ povedal Dvonč.

Rovnaké platy ostanú aj viceprimátorom

Plat na úrovni roku 2012 zostane aj nitrianskym viceprimátorom Štefanovi Štefekovi a Jánovi Vančovi. Po valorizácii mali mať na výplatnej páske sumu 2568 eur. Kvôli zmrazeniu platov však budú aj naďalej zarábať 2508 eur. Platy čelných predstaviteľov mestských samospráv upravuje novela Zákona o platových pomeroch primátorov a starostov. Kým v minulosti mohli poslanci zvýšiť základný plat starostom až o 100 percent, po úpravách ho môžu zvyšovať maximálne o 70 percent, čo je prípad aj nitrianskeho primátora.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM