Lucia Lauková Samospráva

Výmena pouličného osvetlenia v Nitre: Životnosť svetelného zdroja môže byť až 20 rokov!

V Nitre už nejaký ten čas prebieha výmena starých svietidiel za nové. V projekte sa spomína najmä úspornosť nových svietidiel.

Ilustračný obrázok k článku Výmena pouličného osvetlenia v Nitre: Životnosť svetelného zdroja môže byť až 20 rokov!
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Nitra sa zapojilo do projektu Obnova verejného osvetlenia v meste Nitra. Do projektu je zahrnutá výmena 1 345 kusov svietidiel. Výška získaného nenávratného finančného príspevku je 570 997,58 eur a projekt má byť ukončený v marci 2016.

S reguláciou výkonu

O projekte nám poskytla informácie projektová manažérka Zuzana Svitačová.„Cieľom projektu je modernizácia, rekonštrukcia a optimalizácia verejného osvetlenia zameraná na zníženie energetickej a environmentálnej náročnosti, ktorá prispeje k rozvoju mesta Nitra.Úspora elektrickej energie sa dosiahne na základe výmeny menej efektívnych zdrojov svietenia za úsporné LED zdroje svietenia s možnosťou regulácie výkonu jednotlivých svietidiel“ uviedla Svitačová.

Úsporné svietenie

Podľa projektu Obnova verejného osvetlenia v meste Nitra,„Úspora elektrickej energie sa dosiahne na základe výmeny menej efektívnych zdrojov svietenia za úsporné LED zdroje svietenia s možnosťou regulácie výkonu jednotlivých svietidiel“ uviedla Svitačová. K samotnej úspore sa nám vyjadrila projektorvá manažérka, „Čo sa týka úspory z projektu, tak pri výmene 1 345 ks svietidiel – 361 ks 62 W a 984 ks 80 W, mesto ročne ušetrí 1 505,08 GJ/rok a 158,87 ton CO2,“ informovala nás projektová manažérka Svitačová.

Dlhá životnosť

Ako je to so životnosťou nových svietidiel sme sa spýtali odborníka. „Svietivosť zdroja je 60-tisíc hodín, pri ročnom svietení 4 000 hodín je životnosť zdroja do 15 – 20 rokov. Po svojej životnosti sa už neráta s výmenou Led svietidiel, pretože už budú zastarané,“ informovoval nás Peter Ďuriš zo spoločnosti Elcomp.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM