Monika Földešiová Krimi

Vykrádajú rodinné domy

Nielen v čase krízy si ľudia svojpomocne pomáhajú ako môžu, napríklad aj zberom a odovzdávaním druhotných surovín, ako aj vykrádaním domácností rodinných domov. To však neznamená, že pri tejto snahe môžu obchádzať právne normy a porušovať zákon.

Vo večerných hodinách na mestskú políciu nahlásil pozorný občan informáciu o tom, že v Drážovciach na jeden z pozemkov s rodinným domom niekto preskočil plot a je tam podozrivý pohyb. Hliadka mestskej polície sa urýchlene presunula na označené miesto, na ulicu Pod Kostolíkom, kde spozorovali odstavený stavebný fúrik s naloženým hutným materiálom. Príslušníci mestskej polície nazreli do vnútra pozemku, kde zbadali pohybovať sa prikrčenú osobu bez osvetlenia a bez hluku, ako sa skláňa k zemi a niečo zbiera. Jeden z príslušníkov sa presunul na opačnú stranu pozemku, aby zabránil prípadnému úteku podozrivého a potom ho spoločne vyzvali, aby sa bez prieťahov okamžite presunul pri svoj odstavený fúrik. Tam muž hliadke tvrdil, že majiteľa pozná a má od neho povolenie na odvoz železného odpadu. Písomne sa však nevedel podobným povolením preukázať, preto hliadka MsP okamžite nakontaktovala majiteľa nehnuteľnosti, ktorý mestským policajtom povedal, že síce podozrivého muža pozná, kategoricky však odmietol, že by mu povolil vstupovať na jeho pozemok a čokoľvek z neho brať. Mestskí policajti pre dôvodné podozrenie zo spáchania trestného činu podozrivého 40– ročného muža z Veľkého Zálužia odovzdali privolanej hliadke Policajného zboru SR.

Vŕtačky i klobásky Podobné krádeže sa odohrávajú v poslednej dobe aj v mestskej časti Chrenová, konkrétne na Levickej ulici. Dvaja páchatelia už niekoľkokrát počas nočných hodín neoprávnene vnikli do rodinných domov a ukradli takmer všetok majetok, ktorý bolo možné odniesť v rukách. Ľuďom zmizli domáce spotrebiče, vŕtačky ale aj úroda zo záhrady i zabíjačky. Podľa slov jednej z obyvateliek spomínanej ulice sa do niektorých domov vracajú páchatelia aj viackrát. „Preskočia plot alebo bránu a vrhnú sa na naše pivnice, do tej našej sa vlámali už druhý raz aj napriek tomu, že sme si na ňu po prvej skúsenosti dali zámok“, sťažovala sa pani Marta. Páchateľom údajne neprekážajú ani pivnice pod domami, cez ktoré sa dostanú do bytov a voľne sa po nich prechádzajú, zatiaľ čo majitelia domov pokojne spia. Niektorí svedkovia videli dvoch mužov pohybovať sa po Levickej v priebehu dňa, pravdepodobne si obzerali svoj cieľ. Nakoľko im to bolo podozrivé, zavolali mestskú políciu, ktorá mužov požiadala o legitimáciu. Ide o obyvateľov azylového domu v Nitre, polícia ich odohnala s napomenutím, aby sa nevracali. Zadržať ich nemohla, nakoľko neboli prichytení pri čine.

Zdroj: autor + MsP v Nitre

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM