Lucia Lauková Samospráva

Výborná správa: Nájomné v mestských bytoch nezvýšia!

Výborná správa pre všetkých, ktorí majú obavy z platenia ešte vyššieho nájomného. Mestské zastupiteľstvo rozhodlo, že jeho výška neporastie.

Ilustračný obrázok k článku Výborná správa: Nájomné v mestských bytoch nezvýšia!
Foto: Rastislav Búgel

Podnájomníkom v mestských nájomných bytoch v Nitre sa tento rok nebude zvyšovať poplatok za bývanie. Mestské zastupiteľstvo rozhodlo, že sa v roku 2016 nebude uplatňovať pravidelná valorizácia nájomného, ktoré sa každý rok zvyšuje o mieru inflácie.

Bez prerábania zmlúv

Podľa slov mestského poslanca Miloša Dovičoviča je takéto rozhodnutie mestského parlamentu prakticky zbytočné, pretože v roku 2015 bola miera inflácie na Slovensku záporná. „Podľa platného všeobecne záväzného nariadenia (VZN) sa v takom prípade valorizácia nájomného vypúšťa automaticky,“ skonštatoval.

Primátor Jozef Dvonč pripomenul, že rozhodnutie zastupiteľstva o nezvyšovaní nájomného potvrdzuje mechanizmus zakotvený vo VZN. „Rozhodli sme teda o tom, že nebudeme prerábať zmluvy s nájomníkmi a platí nájomné tak, ako bolo v roku 2015. To je celá pointa,“ skonštatoval.

Iba na tento rok

Mestskí poslanci mali pôvodne hlasovať o zmrazení výšky poplatkov za bývanie v nájomných bytoch aj na rok 2017. Nakoniec však rozhodli, že neuplatňovanie valorizácie sa bude týkať iba súčasného roka. „Je to na základe zápornej inflácie v roku 2015. My dnes ale nevieme odhadnúť, aký vývoj naberie inflácia v roku 2016 a preto by nebolo dobré, aby sme už teraz zrušili valorizáciu nájomného aj v roku 2017,“ vysvetlil Dvonč.

Môže vás zaujímať:

Hľadáte si bývanie v Nitre? Nová možnosť na podanie žiadostí!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM