Rastislav Búgel Kultúra

Vrcholné folklórne podujatie pod Zoborom: Medzinárodné súbory si vymieňajú skúsenosti

Vystúpením folklórnych súborov na pešej zóne a Svätoplukovom námestí v Nitre sa začal medzinárodný akademický festival folklórnych súborov Akademická Nitra. Na festivale sa predstaví 11 slovenských a šesť zahraničných akademických súborov.

Ilustračný obrázok k článku Vrcholné folklórne podujatie pod Zoborom: Medzinárodné súbory si vymieňajú skúsenosti
Zdroj: TASR

„V tomto roku sme privítali dva súbory z Českej republiky a po jednom z Maďarska, Poľska, Talianska a Ruskej federácie,“ povedal riaditeľ festivalu Vladimír Rataj. Slovensko zastupujú všetky existujúce akademické súbory s výnimkou Techniku, ktorý vystupuje na zahraničnom podujatí. Hlavným organizátorom 39. ročníka Akademickej Nitry je Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Vrcholné folklórne podujatie

Súťažná prehliadka tvorby domácich a zahraničných súborov je už tradične miestom stretnutia množstva priaznivcov, aktívnych interpretov a samotných tvorcov scénických foriem hudobného a tanečného folklóru. „Festival patrí medzi vrcholné folklórne podujatia na Slovensku. Jeho poslaním je rozvíjať pozitívny vzťah k národným tradíciám, podnecovať tvorivý elán vo vysokoškolských folklórnych súboroch, konfrontovať dosiahnuté výsledky vo folklórnej záujmovej činnosti, vzájomne si vymieňať skúsenosti z práce so zahraničnými súbormi a nadväzovať s nimi priateľstvá,“ skonštatovala prezidentka festivalu Elena Horská.

Vyvrcholenie na galaprograme

Dvojdňové súťaženie súborov vyvrcholí galaprogramom a vyhlásením výsledkov súťaže v nitrianskom Divadle Andreja Bagara. „Odborná porota bude hodnotiť predovšetkým úroveň spracovania tradičného folklóru, aj keď sa nebráni ani inovátorstvu súborov. No podľa našich skúseností veľa mladých ľudí preferuje práve autentický folklór z regiónov,“ povedala Danka Moravčíková z organizačného štábu festivalu.

Folklór nemá podporu

Predseda Folklórnej únie na Slovensku Štefan Zima počas festivalu upozornil, že podobné podujatia sa darí organizovať len vďaka entuziazmu ľudí zaoberajúcich sa folklórom. „Bolo by treba, aby sa štát začal konečne starať aj o túto oblasť. Neexistuje adekvátna systémová podpora, rozpočet nepočíta s podporou takýchto podujatí. Výkony vedúcich súborov sú na úrovni trénerov športu, rozdiel je len v tej podpore,“ skonštatoval. Podľa jeho slov v súčasnosti na Slovensku pôsobí zhruba tisíc súborov, z toho 300 až 350 detských, 200 až 220 folklórnych, zvyšok sú mládežnícke súbory. Akademických súborov je 12. „Radíme sa medzi folklórne svetové veľmoci,“ tvrdí Zima.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM