Lucia Lauková Iné športy

Volejbalisti zabojujú o účasť na ME 2017: V širšej nominácii aj 4 hráči z Nitry

Slovenskí volejbalisti budú bojovať na dvoch kvalifikačných turnajoch o účasť na ME 2017. Do širšej nominácie SR na kvalifikáciu sa dostali aj štyria hráči spod Zobora.

Ilustračný obrázok k článku Volejbalisti zabojujú o účasť na ME 2017: V širšej nominácii aj 4 hráči z Nitry
Foto: Monika Földešiová

Slovenská volejbalová reprezentácia mužov začala v pondelok prípravu na septembrovú kvalifikáciu o postup na majstrovstvá Európy 2017, ktoré sa uskutočnia v Poľsku. Trénerská dvojica Miroslav Palgut – Andrej Kravárik privítala v priestoroch sTC Púchov celkovo 17 volejbalistov.

Zmeny v nominácii

Oproti prvej polovici reprezentačnej sezóny, v ktorej sa Slováci predstavili v Svetovej lige, nastalo v nominácii viacero zmien. Do tímu sa vrátili Milan Bencz, Daniel Končal, Miloš Horník a Tomáš Halanda, pre zranenie kolena chýba Tomáš Kriško a pozvánku nedostal Ján Halaj. V nominácii figuruje aj skúsený nahrávač Branislav Skladaný (Noliko Maaseik), ktorý má zdravotné problémy a prípravu začal s klubom. K reprezentácii by sa mal pridať neskôr.

Kvalifikačné turnaje

O účasť na ME 2017 budú Slováci bojovať na dvoch kvalifikačných turnajoch v konkurencii Chorvátska, Lotyšska a Izraela. Prvý turnaj sa uskutoční od 16. do 18. septembra v Poprade a druhý o týždeň neskôr 22. – 25. septembra v chorvátskom meste Rovinj. Priamo na záverečný turnaj ME postúpi víťaz skupiny, tím na druhom mieste dostane ešte šancu v baráži. Druhý tím z D-skupiny si doma a vonku zmeria sily s druhým tímom z „efka“ (ČR, Estónsko, Rumunsko, Macedónsko). Na majstrovstvá Európy sa slovenskí volejbalisti prebojovali päťkrát za sebou a celkovo osemkrát. Najlepšie umiestnenie dosiahli na ME 2011, keď v Rakúsku a Česku obsadili 5. miesto.

V príprave na kvalifikáciu sa Slováci predstavia trikrát v Holandsku (26.-28. august) a potom v generálke privítajú v Poprade tiež v troch dueloch Fínov (9.-11. septembra).

Širšia nominácia SR na kvalifikáciu ME:

  • Nahrávači: Filip Palgut (Posojilnica Aich Dob/Rak.), Daniel Končal (ČEZ Karlovarsko, ČR), Juraj Zaťko (VK Bystrina SPU Nitra)
  • Smečiari: Matej Paták (AZS Czenstochowa, Poľ.), Štefan Chrtiansky (Hypo Tirol Innsbruck, Rak.), Marek Mikula (VK Ostrava, ČR), Tomáš Halanda (VK Ústí nad Labem, ČR), Michal Petráš (COP Trenčín)
  • Blokári: Emanuel Kohút (Copra Piacenza, Tal.), Peter Ondrovič (TSV Herrsching, Nem.), Radoslav Prešinský (AERO Odolena Voda, ČR), Marek Ludha (VK Bystrina SPU Nitra)
  • Univerzáli: Peter Mlynarčík (SK Posojilnica Aich/Dob, Rak.), Milan Bencz (Emma Villas Siena, Tal.), Miloš Horník (VK Spartak UJS VKP Komárno)
  • Liberá: Matej Kubš, Martin Turis (obaja VK Bystrina SPU Nitra)

    (Pozn.: Pri hráčoch sú uvedené kluby, v ktorých hrali v uplynulej sezóne)

Realizačný tím:

  • Tréner: Miroslav Palgut
  • Asistent: Andrej Kravárik
  • Team manager: Ján Uhlárik
  • Kondičný tréner: Boris Žbirka
  • Štatistik: Daniel Bruch

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM