Monika Földešiová Iné športy

Volejbal EL: Sobotná dráma, nedeľná istota

Počas oboch víkendových dní privítala slovenská reprezentácia na domácej pôde volejbalov tím z Bieloruska. Víťazstvá z oboch zápasov 2. kola Európskej ligy mužov si môžu na svoje konto pripísať hráči Slovenska.

Európska liga, C-skupina – 2. kolo, 1. zápas:
Slovensko – Bielorusko 3:2 (-21, –22, 20, 18, 13)
126 minút, rozhodcovia: Herbots (Bel.), Charizanov (Bul.), 400 divákov.
Zostava SR: Zaťko, L. Diviš st., Hupka, Kohút, Kmeť, Michalovič – libero M. Kubš (Hollý, M. Sopko st., Bencz, Filo)
Zostava Bieloruska: Radziuk, Antanovič, Busel, Akulič, Charamykin, Udrys – libero Zabarouski (Mikanovič, Audočanka, Klyšeuski, Drapčynski)
Druhý zápas v skupine: Turecko – Rumunsko 0:3 (-24, –23, –20)

Slováci prvé domáce vystúpenie v novej sezóne nezačali zle a ujali sa vedenia 3:1, no ešte pred prvý technickým oddychovým časom Bielorusi otočili a dokonca išli do päťbodového vedenia (5:10). Pri Kmeťovom podaní sa domáci dotiahli na rozdiel jedinej lopty, no celé prvé dejstvo sa trápili v ofenzíve a ich súper z toho výdatne profitoval. Po stíhacej jazde zakončenej Kmeťovým blokom sa síce Zaniniho tím dostal na vyrovnané skóre a následne aj viedol 20:19, koncovka ale patrila Bielorusom, ktorí využili hneď prvý mečbal. Druhú časť začali Slováci presvedčivejšie a s výnimkou úvodu takmer celý čas viedli. Pri 20:17 zobral bieloruský tréner Viktor Sideľnikov tajm a slovenský herný rytmus rýchlo vyprchal. Domáci ešte predviedli v sete jeden agonický záchvev – 22:20, no potom už bodovali len ich súperi. Až v treťom sete prišlo v útoku zo slovenskej strany viac invencie a kreativity – domáci tím si po celý čas udržiaval viacbodový náskok a hoci Bielorusi zdramatizovali záver, Slovákom už v ziske prvého setu nezabránili. Taktovka duelu zostala modrému tímu v rukách aj po ďalšej obrátke, Slováci rýchlo vymazali dvojbodové manko z úvodu, kvalitne podávali a účinne nachádzali cestu cez bieloruské bloky. Odpor súper pravdepodobne definitívne zlomila výmena za stavu 21:16, keď z „prehadzovanej“ nakoniec vyťažili bod domáci a premenením prvého setbalu rozhodli, že bez bodu zo stretnutia neodídu. Tajbrejk raketovo odštartovali hostia (3:0), ale slovenská odpoveď bola rovnako rýchla (3:3). Ďalší trhák prišiel so Sopkovou kanonádou z podania (8:5), ale tiež nebol rozhodujúci (10:10). Slováci ale zostali bližšie k triumfu a nakoniec po druhom mečbale triumfovali.

Európska liga, C-skupina – 2. kolo, 2. zápas:
** Slovensko – Bielorusko 3:1 (-29, 23, 22, 20)**
118 minút, rozhodcovia: Charizanov (Bul.), Herbots (Bel.), 450 divákov.
Zostava SR: Zaťko, L. Diviš st., Sopko, Bencz, Kohút, Filo – libero M. Kubš (Hupka, Hollý, Michalovič, Kmeť)
Zostava Bieloruska: Audočanka, Antanovič, Busel, Charamykin, Udrys, Mikanovič – libero Zabarouski (Radziuk, Akulič, Klyšeuski, Vertelko)
Druhý zápas v skupine: Turecko – Rumunsko 1:3 (-21, –20, 24, –18)

Po skvelom sobotňajšom obrate sa dlho zdalo, že Slováci zostanú na vlne aj v odvete a to aj bez kapitána Kmeťa, ktorého odstavili problémy s chrbtom. Až do druhého technického tajmu sa vyvíjalo všetko podľa domáceho scenára (16:12), no Bielorusi sa vrátili späť do hry a aj napriek dvom oddychovým časom Zaniniho sa dotiahli na 20:20 a začala sa dramatická koncovka. Až päťkrát mali bližšie k zisku úvodného dejstva domáci, no ani raz nedokázali zložiť a nakoniec sa ujal druhý bieloruský setbal. Druhé dejstvo hostia odštartovali impozantne na blokoch a po dvoch ukážkových exemplároch, na ktoré doplatili najskôr Bencz a potom Diviš, viedli 4:2 a réžiu tejto časti mali vo svojich rukách až do stavu 13:13. Duel napredoval s vyrovnaným priebehom až do koncovky, v ktorej za stavu 22:23 prežili Slováci niekoľko nepríjemných situácii počas jednej výmeny a nakoniec dôležitý bod získali. Následne rozhodca odpískal Bielorusovi nečisté hranie a výborný finiš zavŕšil vydareným blokom Bencz (25:23). Vstup do tretieho setu Slováci prespali (0:4). V snahe o dohnanie manka síce potešilo Sopkove eso, no súper unikal míľovými krokmi (5:10 a 8:13). Domáci to ale nezabalili a nenápadne deficit sťahovali. Chuť zabojovať priniesla ovocie v koncovke, v ktorej v útoku vynikol najmä Sopko a po druhom setbale sa jeho tím už mohol v predstihu tešiť z ďalšieho bodového zisku. Vidina rýchlejšieho konca pri stave (4:1) sa rýchlo začala rozplývať (12:16). Za stavu 16:18 nasadil Zanini do boja aj uboleného Kmeťa a Slováci otočili. Záver patril exhibícii Sopka na podaní, ktorá znamenala nakoniec aj druhý triumf.

Zdroj, foto: TASR

volejbal EL
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM