Rastislav Búgel Rôzne

Volebné miestnosti v Nitre sa už pripravujú

Nitriansky magistrát začal od dnešného dňa s prípravou a výzdobou volebných miestností. Celkovo ich bude na území mesta i v jeho okrajových častiach 71.

Do 10. marca, kedy sa parlamentné voľby konajú, musia byť všetky zariadené tak, ako to vyžaduje zákon i potreby okrskových volebných komisií.
// „To znamená, že tam musí byť štátny znak, volebná urna veľká, volebná urna prenosná, odkladacia schránka na použité hlasovacie lístky a dve zásteny. Ďalej stoličky a stoly pre príslušný počet členov komisie. Predtým sa dávala aj slovenská vlajka, ale teraz, po novom, sa nedáva. Budova, v ktorej sa volebná miestnosť nachádza, musí byť označená slovenskou zástavou,“// vysvetlila vedúca Kancelárie prednostu Mestského úradu v Nitre Zuzana Psotová.
Aby sa všetko stihlo do volieb, volebné miestnosti po celom meste pripravujú štyri tímy ľudí. V niektorých prípadoch musia podávať aj nemalé fyzické výkony. Okrem skladania kartónových urien a zásten na nich často čaká aj sťahovanie nábytku. „Niektoré miestnosti sú hotové rýchlo, iné nám trvajú dlhšie. Závisí to od toho, aká ktorá je. Napríklad v školách to býva na prízemí, kde sú prvácke triedy. Takže musíme vyložiť všetky lavice. Niekde zakrývame podlahy, lebo sú tam koberce, aby sa to nezničilo. Niekde zasa prekladáme nábytok. Závisí to od toho, aké má konkrétna volebná miestnosť podmienky,“ uviedla Psotová. Pripomenula, že až 80 percent okrskov je práve v školách, takže prípravné tímy musia vynosiť desiatky školských lavíc. „Niekedy sú takí ochotní, že nám pomôžu a pedagogický dozor to zorganizuje tak, že lavice, alebo iný nábytok nám vynesú deviataci. Závisí to od školy,“ dodala.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM