Rastislav Búgel Samospráva

Vodiči, toto vás poteší: Mesto sa chystá na opravy rozbitých ciest

Cesty v Nitre by mali byť po tohtoročnej zime už čoskoro v dobrom technickom stave. Mesto investuje do opráv ciest zo štátneho príspevku.

Ilustračný obrázok k článku Vodiči, toto vás poteší: Mesto sa chystá na opravy rozbitých ciest
Zdroj: TASR

Začnú čoskoro

Presvedčený je o tom nitriansky viceprimátor Štefan Štefek, podľa ktorého plánuje mesto vďaka viacerým zdrojom financovania opraviť podstatnú časť miestnych komunikácií. Magistrát spravuje celkovo 250 kilometrov ciest a mnohé z nich sú v zlom stave. Už čoskoro by sa však malo začať s ich opravami. Radnica sa okrem iného spolieha aj na peniaze, ktoré vláda vyčlenila práve na opravu výtlkov.

Koeficient sa počíta

Z celkovej sumy 16 miliónov eur bude polovica určená pre samosprávne kraje a polovica pre mestá a obce. „Predpokladám, že situáciu bude treba zdokumentovať a následne sa podá žiadosť o dotáciu. Cez naše mesto sa trasujú aj cesty II. a III. triedy, ktoré zasa spravuje vyšší územný celok. Takže aj cez peniaze kraja by sa nejaké komunikácie mohli opraviť. Ten presný koeficient, na základe ktorého sa peniaze budú rozdeľovať, sa zrejme ešte len počíta. Ja si myslím, že do značnej miery sa nám výtlky z týchto prostriedkov podarí v našom meste v priebehu krátkeho času poodstraňovať,“ hovorí Štefek.

Aj z mestských peňazí

Ako pripomenul, v Nitre sa mestské komunikácie opravovali na mnohých miestach aj v predchádzajúcom období, časť z nich sa zrekonštruovala aj z vynútených investícií po dostavbe rýchlostnej cesty R1. Ďalšie chce radnica opravovať aj zo svojich zdrojov. „My evidujeme výtlky, mnohé komunikácie sú v hroznom stave. Peniaze na opravu komunikácií majú vo svojom rozpočte Mestské služby. Veľa ciest je zasa zaradených do projektu súvislých opráv za 7,5 milióna eur. Takže keď toto všetko skombinujeme, tak sieť miestnych komunikácií v Nitre by na tom mala byť, podľa môjho názoru, veľmi dobre,“ dodal Štefek. Podľa slov prednostu mestského úradu Igora Kršiaka je už na základe verejnej súťaže vybraná firma, ktorá bude obstarávať dodávateľa prác na súvislé opravy ciest. „Pripravujeme potrebné podklady, takže predpokladám, že ešte v marci prebehne verejné obstarávanie,“ skonštatoval.

Údržba ciest
6
Galéria
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM