Monika Földešiová Rôzne

Vo väzení sa rozdávalo

Vianočnú atmosféru mohli včera zažiť aj väzenkyne v Ústave na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) pre odsúdené ženy v Nitre. Na svoju pastoračnú návštevu sem prišiel emeritný trnavský biskup Dominik Tóth, ktorý tu popoludní odslúžil slávnostnú svätú

// „Je tradíciou, že maltézski rytieri sa v rámci svojich mnohých programov zúčastňujú aj na vianočných podujatiach určených pre spoločensky najbiednejších ľudí a medzi duchovne najbiednejších patria práve väzni. Aj toto dnešné podujatie sa teda nesie v duchu nášho hesla „Tuitio fidei et obsequium pauperum“, teda „Obrana viery a pomoc núdznym,“ //uviedol rytier Rádu maltézskych rytierov Tibor Buček. Rytieri dnes priniesli väzenkyniam aj drobné darčeky v podobe čokoládových Mikulášov, vianočných pohľadníc a duchovného povzbudenia. //„Oni sú ľudia, ktorí sú núdzni a my im chceme spraviť aspoň malé duchovné blaho, ktoré doma mali a vo väzení ho nemajú, tu ho stratili,“ //skonštatoval Bu­ček.

Dnešná charitatívna akcia sa konala v spolupráci s Ordinariátom Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov (OS a OZ) SR. Ordinár OS a OZ SR František Rábek poslal pozdrav aj väzenkyniam v Nitre, v ktorom im zaželal, aby prežili Vianoce v pokoji. Zároveň vydal k vianočným sviatkom aj sprievodnú publikáciu s názvom Svetlo adventných a vianočných dní, ktorá bola už počas adventu distribuovaná do všetkých útvarov, pracovísk a zariadení Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov SR a tiež pre osoby vo výkone väzby alebo trestu odňatia slobody, ktoré strávia vianočné sviatky mimo domova.

Spolu 52 vojenských, policajných, hasičských a väzenských kaplánov Ordinariátu OS a OZ SR zabezpečuje pre veriacich príslušníkov a zamestnancov ozbrojených síl a zborov, ich rodiny, ale aj pre osoby vo výkone väzby a trestu odňatia slobody duchovné slávenie tohtoročných vianočných sviatkov. Vo vojenských, väzenských a policajných kaplnkách alebo civilných chrámoch na Slovensku, ale aj pre našich vojakov v zahraničných misiách na Cypre a v Afganistane ponúknu kapláni v uniformách možnosť prežiť sviatočné chvíle na vianočných a novoročných bohoslužbách.

Zdroj: TASR Foto: TASR

vazenkyne v NR
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM