Lucia Lauková Správy

VIZUALIZÁCIE: Rekonštrukcia eremitky Zoborského kláštora, začať by mala tento rok

Predstavili návrhy zastrešenia príbytku kamaldulského mnícha na Zobore. S realizáciou prestrešenia by sa malo začať ešte tento rok.

Ilustračný obrázok k článku VIZUALIZÁCIE: Rekonštrukcia eremitky Zoborského kláštora, začať by mala tento rok
5
Galéria
Zdroj: Ján Kratochvíl

Práce na záchrane ruín kláštora na Zobore pokračujú. Informoval nás o tom Ján Kratochvíl zo Zoborského skrášľovacieho spolku. Ako pripomína Ján Kratochvíl, v roku 2015 sa začalo so záchranou ruín kláštorného Kostola sv. Jozefa v areáli kultúrnej pamiatky – Archeologické nálezisko kláštor kamaldulov na Zobore. V nasledujúcom roku pokračovali práce na kostole a na eremitke – príbytku kamaldulského mnícha č. 3, ktorý je najzachovanejší. I. etapa obnovy prebehla v minulom roku.

Záchranu tejto lokality finančne podporilo mesto aj v tomto roku. „Zatiaľ máme dotáciu od Mesta Nitra 7 tisíc eur a žiadosti na NSK a MK SR. Keď klimatické podmienky dovolia, začneme s prácami na schodisku vedúcom k eremitke – príbytku mnícha. Podľa množstva finančných prostriedkov budeme pokračovať,“ uviedol Ján Kratochvíl.

Zastrešenie objektu

Podľa slov Jána Kratochvíla sa v roku 2017 počíta so zastrešením objektu. „Lýdia Chovancová predstavila pozvaným odborníkom z pamiatkového úradu, archeológom, architektom, kunsthistorikom a zástupcom Zoborského skrášľovacieho spolku päť variantov architektonického riešenia,“ dodal Ján Kratochvíl.

Expozícia života mnícha

V uvedených návrhoch boli zohľadnené požiadavky pamiatkarov i investora. K nim patrí okrem zabezpečenia ochrany aj nenáročná údržba a vytvorenie expozície života mnícha. „Pani architektka vychádzala pri návrhu z pôvodnej podoby eremitky, ktorú poznáme vďaka dobovým maľbám a grafikám zachytávajúcich Kláštor sv. Jozefa na Zobore. Ďalším zdrojom poznania pôvodnej podoby je dodnes stojaci zrekonštruovaný kláštor v maďarskom Majku, ktorý bol vystavaný o 40 rokov neskôr ako zoborský a slúžil rovnakému rádu,“ spresnil Ján Kratochvíl.

Varianty riešenia

Prvý variant, podľa Jána Kratochvíla, rekonštruuje vonkajšok predpokladanej podoby príbytku. Ďalšie varianty využívajú ako nosnú časť oceľovú konštrukciu. Mení sa riešenie fasád, napríklad v druhom variante je to kovová konštrukcia v kombinácii s mliečnym sklom, v treťom v kombinácii s ťahokovom. Nakoniec vo štvrtom a piatom variante je fasáda zo skla. „Všetky návrhy mali spoločné to, že naznačovali, ale nerekonštruovali pôvodnú podobu. Prebehla odborná diskusia, výsledkom ktorej boli odporúčania na dopracovanie niektorých detailov na predstavenej štúdii. V blízkej budúcnosti bude vybrané riešenie, ktoré najlepšie zohľadňuje požiadavky. S jeho realizáciou by sa malo začať ešte tento rok,“ doplnil Ján Kratochvíl.

Varianty prestrešenia eremitky si môžete pozrieť v priloženej galérii!

VIZUALIZÁCIE: Eremitku na Zoborskom kláštore chcú v roku 2017 zastrešiť
5
Galéria
Zdroj: Ján Kratochvíl
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM