Lucia Lauková Správy Samospráva

VIZUALIZÁCIA víťazného návrhu: Investor chce v Nitre postaviť 500 bytov

Na Hviezdoslavovej ulici v Nitre plánuje investor vybudovať obytnú zónu vrátane bytov i občianskej vybavenosti. Pozrite sa, ako vyzerá víťazné riešenie.

Ilustračný obrázok k článku VIZUALIZÁCIA víťazného návrhu: Investor chce v Nitre postaviť 500 bytov
18
Galéria
Foto: Totalstudio . / Zdroj: archinfo.sk

Architektonická súťaž, ktorej predmetom bolo nájsť najvhodnejšie riešenie obytného súboru 500 bytov a občianskej vybavenosti na pozemku o výmere 21 588 m2 pozná svojho víťaza. Plánovaná výstavba investora je situovaná na Hviezdoslavovej ulici na Klokočine v Nitre v blízkosti cintorína.

Víťazný návrh

Odborná porota vyberala z 21 súťažných návrhov. Víťazom sa stal návrh, ktorého autormi sú Aleš Šedivec, Tomáš Tokarčík, Michal Kontšek a Tomáš Amtmann. Za návrh získali prvú cenu v hodnote 6-tisíc eur. „Návrh č. 14 presvedčil porotu svojou jasnou hmotovou organizáciou v podobe riadkovej zástavby s dvoma výškovými dominantami na opačných koncoch vymedzeného územia. Uvedomuje si, že obytný súbor takýchto dimenzií a na tomto mieste bude vždy len samostatným ostrovom a sebavedomo to priznáva,“ zhodnotila porota na webe súťaže.

500 nových bytov

Návrh počíta s vytvorením 500 bytov, tie budú stáť v blízkosti cintorína, ale i rodinných domov. Podľa poroty je organizácia bytových domov ohľaduplná voči jestvujúcej zástavbe rodinných domov, ku ktorým sa obracia prevažne plochami svojich štítových stien. „Takáto orientácia bytoviek umožňuje vhodné presvetlenie bytov z východnej a západnej strany,“ dodáva sa v hodnotení poroty.

Nadštandardný komfort dodávajú obytným izbám loggie. Podľa vyjadrení poroty, je návrh otvorený možným budúcim zmenám a úpravám. „Hendikepom tohoto návrhu je pomerne nízky celkový počet bytových jednotiek; porota aj na základe rozpravy s expertmi však vidí možnosti intenzifikácie návrhu bez zmeny schémy zástavby,“ píše sa na webe architektonickej súťaže.

Pozrite si vizualizácie troch najlepších ocenených návrhov v priloženej galérii!

VIZUALIZÁCIA: Investor chce v Nitre postaviť 500 bytov, poznáme víťazný návrh
18
Galéria
Foto: Totalstudio . / Zdroj: archinfo.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM