Lucia Lauková Správy

Vivárium SPU sa teší z nového prírastku: V opatere má kriticky ohrozený druh krokodíla

Do rúk pracovníkov Vivária SPU v Nitre bol vložený naozajstný unikát. Kritický ohrozený druh krokodíla tu našiel svoj nový domov.

Ilustračný obrázok k článku Vivárium SPU sa teší z nového prírastku: V opatere má kriticky ohrozený druh krokodíla
Zdroj: Róbert Kirchner

Do Vivária Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre pribudol nový prírastok. Je ním kriticky ohrozený druh krokodíl filipínsky. Ako informovala univerzita, ide o najvzácnejšieho jedinca, akého vo viváriu počas jeho 15-ročnej histórie chovali. SPU sa jeho chovom a prípadným rozmnožovaním priamo zapojila do záchranného programu krokodíla filipínskeho.

Poriadne vyrastie

Podľa slov povereného vedúceho vivária Róberta Kirchnera bolo mláďa odchované v Krokodílej ZOO Protivín v Českej republike, odkiaľ ho dostali formou deponačnej zmluvy. Trojročná samička v súčasnosti váži asi tri kilogramy a meria 80 centimetrov, jej rodičia pochádzajú priamo z Filipín. „Tento endemit z Filipín je sladkovodným druhom, kriticky ohrozeným, vo voľnej prírode žije asi 100 až 150 dospelých jedincov schopných rozmnožovania. Pohlavne dospievajú v 13 rokoch. Samička dorastá do dĺžky dva až dva a pol metra, samce sú väčšie, merajú dva a pol až tri, maximálne tri a pol metra. Špecifikom tohto druhu je vnútrodruhová agresívnosť, preto sa jedince počas roka, s výnimkou obdobia párenia, musia chovať samostatne,“ uviedol Kirchner.

Návštevníci ju uvidia čoskoro

Ako dodal, podľa dostupných informácií sa takýto druh na Slovensku doteraz nechoval. Krokodíl filipínsky patrí spolu s gaviálom indickým k najohrozenejším z čeľade krokodílotvaré. „Ide teda o jedného z najohrozenejších jedincov aktuálne chovaných na Slovensku. Mladá samička sa už vo viváriu aklimatizovala. V súčasnosti je umiestnená v karanténnej nádrži, kde strávi asi mesiac a po tomto období bude umiestnená do expozičného terária, kde si ju budú môcť pozrieť aj návštevníci,“ informovala univerzita.

Pozrite si v priloženej galérii ako vyzerajú rodičia samičky krokodíla filipínskeho!

Vivárium SPU sa teší z nového prírastku: V opatere má kriticky ohrozený druh kro
2
Galéria
Zdroj: Róbert Kirchner
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM