Lenka Káčerová Kultúra

Vitajte U Temnej Irmy a Chromej Krásky

Prvá premiéra Starého divadla Karola Spišáka v tejto sezóne sa uskutočnila v piatok 23.10.2009 v Štúdiu Tatra. Svetová premiéra hry Kamila Žišku s názvom U Temnej Irmy a Chromej Krásky zožala dlhý potlesk a standing ovations.

Príbeh odohrávajúci sa v Paríži na konci 19. storočia sa točil okolo lásky, umenia a života. Začiatok tohto kabaretu je situovaný do kaviarne v Paríži nazvanej U Temnej Irmy a Chromej Krásky. Každá z nich sa predstavila a vstupovala do deja počas celej hry. Ostatnými postavami sú hostia v kaviarni: tri Parížanky Mimi, Musetta a Kristína, pri vedľajšom stole sedia skrachovaní umelci- Emille (v ktorom môžu diváci spoznať spisovateľa Emillea Zola) a Gustáv – sochár hľadajúci svoju múzu, a pri poslednom stole spí neúspešný maliar Cloude (Cloude Monet). Postavy dopĺňa čašník Pán Guerbois.

Dej sa začína vtipnými dialógmi medzi ženami a mužmi. Postupne sa vytvoria páry a umelci konečne nachádzajú svoje múzy. Snažia sa dostať svoje diela do Salóna, ktorý je v Paríži vecou prestíže. Umelci, ktorí tam svoje diela vystavovali mohli vyhrať ceny, obrazy a sochy sa im ľahšie predávali a dostávali aj viac objednávok.

Medzi dvojicami nastávajú aj konflikty, celkovo je hra ovplyvnená umeleckým smerom impresionizmom. Vzťahy medzi postavami sa vyvíjajú počas celej hry a ukončené sú rozprávaním Temnej Irmy a Chromej Krásky, ktoré divákom ukážu život postáv až do jeho konca.

Najživšie, najfarebnejšie, najdynamickejšie a najnepochopiteľnej­šie obdobie v umení pred vami ožije v ohňostroji vizuálnych a literárnych nápadov, pod dáždnikom skvelej hudby a hereckých výkonov a v optimistickej depresii ľudských osudov. Nenechajte si ujsť ďalšie predstavenia s názvom U Temnej Irmy a Chromej Krásky.

„Sme oklamané ženy Oklamaných mužov. Paríž, čo to varíš? Fuuuj! Lunapark citov na kyslo. Samota a krik. Výkričník spadol pod rebrík A otáznik visí na šibenici…“

Autor foto: Juraj Schramek

U Temnej Irmy a Chromej krásky
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM