Tlačové správy

Vínkari, zbystrite pozornosť: Pod hradom sa bude ochutnávať až 160 vín!

Gustus Juvenilis je názov súťažného podujatia, kedy si milovníci tohto hroznového moku prídu na svoje. V Pivnici pod hradom v Nitre budú mať totiž príležitosť ochutnať to najlepšie z najlepšieho.

Ilustračný obrázok k článku Vínkari, zbystrite pozornosť: Pod hradom sa bude ochutnávať až 160 vín!
Zdroj: TASR

Gustus Juvenilis je súťaž vín, kde hodnotia víno degustátori z radov vinárov, someliérov i novinárov, ktorí v čase konania súťaže nemali viac ako 35 rokov.V preklade to znamená mladý jazyk.

Oficiálna časť súťaže už prebehla, ešte v polovici apríla v Nitrianskych Hrnčiarovciach. „Teraz 30. apríla od 16:00 hod bude verejná časť, spojená s odovzdávaním ocenení, uskutoční sa v priestoroch Pivnice pod Hradom v Nitre. Tento rok je to už 5. ročník súťaže,“ vraví organizátor podujatia Ján Rosenberger.

Tešiť sa môžete na všetky vinohradnícke oblasti, okrem Tokajskej. O výber však nebude núdza. Ak si trúfate, za symbolický poplatok 5 eur vyskúšate až 160 rôznych odrôd!

„Každý, kto sa zúčastní, dostane katalóg so zoznamom vín, kde budú aj uvedené výsledky súťaže a taktiež pohárik. No a potom môže ochutnávať a nájsť si to svoje obľúbené víno,“ pokračuje Rosenberger.

A ktoré vinohradnícke rajóny sú podľa neho TOP? „To by bolo veľmi trúfalé a nezdvorilé k práci vinohradníkov a vinárov takto označiť niektorú vinohradnícku oblasť. Každá má svoje špecifiká, výnimočnosti a čaro, v tom je krása vína. Je to individuálne, nie všetci máme radi to isté,“ vraví organizátor.

V Pivnici pod hradom nejde o prvú akciu tohto druhu, robievajú sa v nej pravidelne aj vinárske „koštovky“. O nich nám už viac prezradila manažérka Diana Danociová.
„Okrem tejto akcie pravidelne organizujeme rôzne riadené degustácie – ochutnávky vín, kde vždy nejaký vinár predstaví svoje vína. 7.5. naše pozvanie prijalo asi pre verejnosť najznámejšie vinárstvo ELESKO. Na degustácii nás prevedie prierezom portfólia svojej produkcie. Návštevníci budú môcť ochutnať vína, vypočuť si zaujímavosti a viesť diskusiu s vinárom. V diskusii sa dozviete viac o jeho vínach ako aj úspechoch a hlavne ochutnáte vína z jeho produkcie. Tieto degustácie sú však obmedzené kapacitou vinárne. Vstupné na tieto degustácie je 10 eur na osobu. V cene máte zahrnuté okrem degustovania aj občerstvenie (syrový tanier, pečivo, voda) a odborný výklad,“ uzatvára Danociová.

Kontakt do Pivnice pod Hradom: Facebook

foto: Pivnica pod Hradom Nitra

Vínkari, zbystrite pozornosť: Pod hradom sa bude ochutnávať až 160 vín!
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM