Lucia Lauková Správy

Vinárska súťaž pozná svojho šampióna: Na trh prichádza kvalitný ročník

Profesionáli vybrali tie najlepšie vína, vyrobené z hrozna, ktoré sa urodilo v Nitrianskom kraji. Milovníci tohto nápoja sa môžu tešiť na kvalitný ročník.

Ilustračný obrázok k článku Vinárska súťaž pozná svojho šampióna: Na trh prichádza kvalitný ročník
Zdroj: TASR

Vysokú kvalitu vín dorábaných z minuloročnej úrody hrozna potvrdila súťaž Ročníkové víno 2015, ktorú už pravidelne organizuje Nitrianska vínna cesta. Minulý rok bol podľa odborníkov pre vinárov mimoriadne dobrý, predovšetkým z hľadiska vysokej cukornatosti, ktorú hrozno získalo vďaka veľkému počtu slnečných dní.

„Je to vidno aj na tej skladbe vín, keď majú vyšší cukor, aj také odrody, pri ktorých naň nie sme až tak zvyknutí. Aj preto sme mali pomerne veľké zastúpenie v kategóriách polosuchých a polosladkých vín,“ hovorí Daniel Balko z Nitrianskej vínnej cesty.

Vína získali medaile

Ako zdôraznil, súťaž Ročníkové víno patrí už tradične k prehliadke tých najlepších vín z daného ročníka. Jej špecifikom je aj to, že sa na nej môžu zúčastniť iba vína dorobené z hrozna, ktoré sa urodilo na území Nitrianskeho kraja. „Pravidelne sa nám darí zabezpečiť to, že do tejto súťaže posielajú svoje vína tí najrenomovanejší výrobcovia vín. Keďže táto súťaž je relatívne neskoro, dostávajú sa na ňu vína, ktoré už získali nejaké ocenenia v iných súťažiach. Takže na Ročníkovom víne už vlastne porovnávame iba tú najvyššiu kvalitu z produkcie vín v Nitrianskom kraji,“ vysvetľuje Balko. Ako doplnil, tento rok sa stalo šampiónom súťaže suché Chardonnay z PD Mojmírovce. Do súťaže sa celkovo zapojilo 14 výrobcov vín. Odborná porota udelila sedem zlatých medailí, 23 strieborných a 17 bronzových medailí.

V porote aj laici

Tohtoročnou novinkou súťaže bola aj laická komisia zložená zo zástupcov médií. Podľa Balka vznikla táto myšlienka už dávnejšie, z diskusie, či je rozdiel hodnotenia vín a vnímania ich kvality medzi laikmi a profesionálmi. „Samozrejme, že hodnotenie laikov sa do toho celkového nezapočítalo. Určite však bolo zaujímavé zistenie, že až také veľké rozdiely v hodnotení vín sme nezistili. Rozdiel bol v tom, že laici dávali dobrými vínam vyššie hodnotenie ako odborná komisia a naopak, pri vínach, ktoré im až tak nevyhovovali, dávali zasa oveľa nižšie hodnotenie ako profesionálni sommeliéri,“ hovorí Balko. Podľa jeho slov sa tak potvrdilo, že aj laici dokážu rozlíšiť kvalitné a dobré vína, ale ich hlavným kritériom je chuť a celkový dojem.

Spracovanie vína a ďalšie technické kategórie a nuansy, hrajú zasa väčšiu rolu pri rozhodovaní profesionálov. „Takže ten základný rozdiel bol, že laik si pri rozhodovaní povie, že toto mi chutí a toto nie, zatiaľ čo odborník vie ohodnotiť aj víno, ktoré nemusí ladiť s jeho preferenciami, ale to neznamená, že mu dá menej bodov. Pretože vie zhodnotiť, že je kvalitne urobené, a teda aj zdôvodniť, prečo je dobré,“ hovorí Balko.

Kvalitný ročník

Ako doplnil, milovníci vína sa v každom prípade môžu tešiť, pretože momentálne prichádza na trh kvalitný ročník. „Jedným z takých problémov je to, že v roku 2015 bolo pomerne málo mrazivých dní, takže sa nerobilo až tak veľa ľadového vína. Možno spejeme k tomu, že sa časom budú robiť skôr slamové. Určite sa môžu tešiť tí, čo majú radi sladšie vína, aj keď je pravda, že tie s vyšším obsahom cukru, sú zasa náročnejšie na spracovanie. V mnohých vínach je až cítiť, že majú menej kyselín ako by v nich malo byť. To znamená, že tieto vína nie sú až tak vhodné na dlhodobú archiváciu, lebo v nich chýbajú kyseliny, ktoré by to umožňovali,“ dodal Balko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM