Barbara Dallosová Správy

Viete, čo je RYOKAN či BOTEL? Ozvláštnite si dovolenku netradičným ubytovaním

Premýšľate už nad letnou dovolenkou? Doprajte si zmenu a vymeňte klasický hotel za dobrodružné či exotické ubytovanie.

Ilustračný obrázok k článku Viete, čo je RYOKAN či BOTEL? Ozvláštnite si dovolenku netradičným ubytovaním
Zdroj: Instagram.com/UTA Jordan

Klasická hotelová izba, kontinentálne raňajky a každodenné pendlovanie z ubytovania na pláž. Tak vyzerá typická letná dovolenka mnohých Slovákov. Niekomu stereotyp a bezpečie hotela vyhovuje, dobrodružné povahy ale môžu byť už v polovici vytúženej dovolenky poriadne znudené.

Ak radi skúšate nové veci, siahnite po menej obvyklých formách ubytovania. Vybrali sme niekoľko obmien, ktoré môžu vašu dovolenku spraviť naozaj jedinečnou.

Glamping

Slovo glamping vzniklo z anglických výrazov „glamorous“ a „camping“. To znamená spojenie niečoho krásneho a luxusného s kempingom. Už asi tušíte, že glamping bude stanovanie pre náročných.

Snúbi sa v ňom kontakt s prírodou s modernými vymoženosťami a vysokým komfortom. Glampingové chatky sú spravidla umiestnené v odľahlom a prírodnom prostredí, no vybavené sú nadštandardne. Bežne k nim patrí kúpeľňa i kuchyňa, klimatizácia, vykurovanie, prípadne vírivka a celá stavba je postavená v modernom dizajne.

Vedeli ste, že galmpingový areál máme aj na Slovensku? Viac čítajte TU: Poznáte glamping? Už aj na Slovensku môžete vymeniť skromné stanovanie za luxus pod hviezdami

Ryokan

Ak vás láka exotickejšia dovolenka, vyrazte viac na východ. A keď už Japonsko, tak ubytovanie určite v ryokane. Ide o tradičný japonský hostinec, ktorého charakteristickou črtou sú spoločné kúpele pre ubytovaných hostí. Vybavenie ryokanu môže byť na rôznej úrovni, niektoré sú skromnejšie, iné pripomínajú luxusné hotely.

Každopádne však ryokan vždy odkazuje na tamojšie tradície. Podlahy v izbách sú pokryté rohožami, uprostred je situovaný typický stolček s vankúšmi a samozrejmosťou je čajová súprava.

Riad

Takzvané riady sú čoraz obľúbenejšou formou ubytovania v Maroku. Ide o tradičné domy či menšie paláce, ktoré majú uprostred otvorené nádvorie, na ktorom sa nachádza fontána alebo bazén. Obvyklou výzdobou riadu sú mozaikové keramické dlaždice.

V súčasnosti je veľká časť týchto pôvodných stavieb prerobená na hotely či reštaurácie a u turistov sa tešia veľkej obľube.

Botel

Preferujete dovolenku pri vode? A čo tak rovno na vode! Botel môžeme v našich končinách poznať aj pod názvom hausbót. Zatiaľ čo hausbótom môže byť akýkoľvek dom na vode, botel je vyslovene hotelové zariadenie. Hostia bývajú na zakotvenej lodi, botely majú obvykle desať a viac kajút.

Ako akýkoľvek iný hotel, aj botel môže mať rôzne podoby, úroveň vybavenia a je dostupný v rôznych cenových reláciách.

Dovolenkové farmy

Tento druh ubytovania vyhľadávajú najmä ľudia z mesta, túžiaci po odpočinku na autentickom vidieku. Môže mať formu chatiek či domov, základom je ale blízkosť funkčnej farmy. Dovolenkári občas môžu popod svoje okná vidieť prefrčať hospodárske vozidlá, výnimkou nie sú ani sliepky či husi pobehujúce okolo ubytovania. Často býva súčasťou komplexu aj reštaurácia, kde sa varí z domácich farmárskych produktov.

Niektoré z farmárskych ubytovaní poskytujú aj zážitkovú dovolenku. Prácu na farme si tak môžu návštevníci vyskúšať na vlastnej koži.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM