Rastislav Búgel Rôzne

Vianoce za múrmi väzníc: Kapustnica, sväté omše a betlehemské svetlo

Stravovanie počas Vianoc je vo väzniciach, kde ich tento rok prežije takmer 10 000 odsúdených a obvinených, prispôsobené zvyklostiam v jednotlivých regiónoch Slovenska. Pripravuje sa napríklad fazuľová, šošovicová alebo hríbová polievka, odsúdení dostávajú aj balíčky s ovocím.

Ilustračný obrázok k článku Vianoce za múrmi väzníc: Kapustnica, sväté omše a betlehemské svetlo
Zdroj: Webnoviny.sk

Na Štedrý deň sa vo väčšine ústavov chystá tradičná strava. Večeru tvorí kapustnica s klobásou, údeninou, hríbmi, haluškami alebo šošovicová polievka, ďalej vyprážané rybie filé, zemiakový šalát, ovocie, keks, čaj, v niektorých ústavoch aj vianočné oblátky s medom. V ďalších sviatočných dňoch sa v jednotlivých zariadeniach pripravujú rôzne hlavné jedlá. Stravovanie počas Vianoc a novoročných sviatkov je vo väzniciach prispôsobené národným zvyklostiam, pričom sa, samozrejme, vychádza z limitovaných možností stravnej dávky.

S betlehemským svetlom

Väzenskí kapláni, ktorí poskytujú katolícku duchovnú službu v 18 ústavoch na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody, pripravili pre obvinených a odsúdených, prežívajúcich Vianoce vo väzniciach, aktivity, ktorými im umožnia aj za mrežami a múrmi väzníc dôstojné slávenie najkrajších sviatkov roka. Do viacerých ústavov prinesú slovenskí skauti betlehemské svetlo.

Ako býva zvykom, aj tento rok na Štedrý deň zavítajú do väzníc i biskupi Mons. František Rábek, ordinár OS a OZ SR, a Mons. Dominik Tóth, emeritný trnavský pomocný biskup, ktorí budú celebrovať vianočnú svätú omšu. Zároveň v ústave Nitra-Chrenová príslušníci Zboru dobrovoľníkov Maltézskeho rádu pozdravia odsúdené a obdarujú ich vianočným darom. Uviedol to riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Pozdravy a vinše

„Kapláni pri svojich návštevách na oddieloch osobne prinesú obvineným a odsúdeným vianočné pozdravy a vinše, ako i požehnanie jedla. Vo väzenských kaplnkách okrem slúženia vianočných svätých omší budú požehnávať betlehemy, spievať s odsúdenými koledy, viesť adorácie, katechézy, spoločné modlitby svätého ruženca či vysluhovať sviatosti. Sviatočné chvíle strávia kapláni s obvinenými a odsúdenými aj pri rozhovoroch či sledovaní filmov s vianočnou a duchovnou tematikou. Do niektorých ústavov vstúpia aj mládežnícke spevokoly s koncertnými predstaveniami. V viacerých ústavoch si pod vedením väzenských kaplánov pripravili koncertné vystúpenia aj samotní odsúdení. Chýbať nebude ani možnosť sledovania televíznych programov, prednostne vianočných bohoslužieb a pápežského požehnania Urbi et Orbi z Ríma. Bohatý duchovný program bude pokračovať počas celého vianočného obdobia a vyvrcholí ďakovnými pobožnosťami v závere roka, privítaním Nového roka, požehnaním Trojkráľovej vody a Trojkráľovými požehnaniami ciel a celých ústavov,“ konkretizoval na záver Baláž.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM