Monika Földešiová Rôzne

Vianoce u...

Štedrý deň zvyknú ľudia tráviť rôzne. Niekto má na stole kapustnicu, iný šošovicu. Kapra zvyknú ľudia meniť za morské ryby a okrem modlitby aj strkať peniaze pod stôl. A ako je to s našimi známymi osobnosťami z Nitry?

O tom, čo pre nich znamenajú Vianoce a ako ich trávia, sme sa opýtali nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča, organizátora Nitrianskej beachvolejbalovej ligy a športovca Michala Ivana a z kultúry sa nám podarilo „vyspovedať“ speváka a manažéra a capella Close Harmony Friends Feriho Vlasáka.

Ako sa pripravujete na Vianoce? Cítiť u vás doma predvianočnú atmosféru? J.D.: Doma už vianočnú atmosféru pripomína uprataný byt a tradičné predvianočné pečenie zákuskov a výzdoba stromčeka. M.I.: **Veru cítiť. V našom byte nie je centimeter štvorcový, ktorý by nebol vyzdobený a od októbra „škrečkujeme“ darčeky, čo je najmä u mňa výnimočné. Pravidelne to nechávam na poslednú chvíľu, teraz som takmer pripravený. **F.V.: Predvianočná atmosféra je podľa mňa najkrajšia časť Vianoc. Všetko je ešte zahalené tajomstvom očakávania. Manželka Zuzka s malou Emou pečú a celý dom rozvoniava tými nezameniteľnými a jedinečnými vôňami. Ja som viac „upratovací model“ takže pri varení som nepoužiteľný (smiech). Ale čistiť orechy, tak to teda hej !

Kedy zvyknete zdobiť stromček? J.D.: Podľa času, ktorý je k dispozícii, spravidla jeden deň pred Štedrým dňom. Tento rok bol časový priestor 3 dni pred Vianocami. M.I.: Na Štedrý deň alebo deň pred ním, podľa toho ako to kedy vyjde. F.V.: Máme vždy živý stromček, takže jeho zdobenie si nechávame na Štedrý Deň dopoludnia, aby bol čo najdlhšie vonku v snehu. ** Máte klasické štedrovečerné menu s kaprom a šalátom alebo ste skôr za iné pochúťky? **J.D.: Ja áno, pre ostatných členov rodiny je to aj iná ryba (losos, pstruhy). **M.I.: **V posledných rokoch sme si zvykli na žraloka, ja som veľký jedák a nerád sa „paprem“ s kosťami, takže som fanúšikom kaprov nikdy nebol. To už radšej filé, ale žralok je naozaj dobrý, odporúčam. Šalát áno. Ale čo nesmie chýbať, je hríbová omáčka. Tú si dám aj dva-trikrát a na rybu sa niekedy ani nedostane. **F.V.: **Áno je to vždy šošovicová polievka s dubákmi a ryba so šalátom. Všetci milujeme kapra, avšak očistiť ho vie iba náš dedko…

A čo iné tradičné činnosti pri štedrovečernej večeri? – oblátky, peniaze pod obrusom, krájanie jablka, … Sú u vás zaužívané? J.D.: Tradície sa dodržiavajú – oblátky s medom, krájanie jablka a každý pri štedrovečernej večeri si podľa záujmu môže dať pod obrus pri tanieri mincu. Jeden z partnerkiných chlapcov na začiatku večere číta úryvok z Biblie. M.I.: Oplátky s medom a cesnakom musia byť, takisto orechy a jablká. Peniaze pod obrusom je pre mňa neznámy zvyk, dozvedel som sa o ňom ešte na gymnáziu, ale my sme ho nikdy nepraktizovali. Naopak nikdy nechýba modlitba a keď sme u starých rodičov, babka to vždy o niečo obohatí ;) F.V.: U nás je tradičná modlitba všetkých za stolom, kde si spomenieme na všetkých, ktorí už nemôžu s nami zasadnúť k stolu. K tomu si prečítame úryvok z Nového Zákona o narodení Krista v Betleheme. Vianočné oblátky s medom a orechy sú pravidelne na stole. ** Čo je pre Vás na Vianociach najdôležitejšie? J.D.: **Pokoj a pohoda medzi najbližšími. **M.I.: **Že je to jeden z mála dní, ktorý ešte stále má tú silu dať dohromady rodinu. A nemyslím pateticky, akože by napravila vzťahy, ktoré sú v niektorých rodinách naštrbené. Ale už len dostať tak rozlietaných ľudí, ako je naša rodina v jednom čase na jedno miesto, za to snímam pred Vianocami klobúk a som vďačný. **F.V.: **Je to vedomie, že Boh nás má (Ľudstvo) rád, všetkých bez výnimky a farby pleti. V mikro vyjadrení to isté platí pre našu rodinu, ulicu, naše mesto, naše Slovensko. Netreba nič zvláštne robiť, iba posúvať to svetlo lásky vo svojom okolí na všetkých s ktorými komunikujeme. ** S kým zvyknete tráviť Štedrý deň a večeru? **J.D.: Už viac rokov s partnerkou a jej chlapcami. Vždy sa tešíme aj na stretnutie s dcérami, ktoré obvykle prichádzajú v 1.vianočný sviatok a potom postupne na stretnutia s rodinnými príslušníkmi. Najväčší „rozruch“ však určite spôsobí už druhý rok vnučka Lucka. **M.I.: S bratom a mamou, niekedy ešte spolu s jej rodičmi. **F.V.: V rodinnom kruhu so starými rodičmi a kocúrom Bundym. Netrávime ho s televízorom, nakoľko nie je členom rodiny :-)

Keď ste bol dieťa, zvykli ste písať list Ježiškovi? ** J.D.: Vždy som mal nejaké želanie, ale listy som nepísal. M.I.: Jasné, ale ani nie tak list, to by som nazval skôr zoznamom a vešali sme ho na balkónové zábradlie. **F.V.: Áno a aj moje deti spolu s nami vždy píšu… teda Emka aj za Timka.

Spomínate si na darček, ktorý bol výnimočný, alebo doslova zvláštny? J.D.: Každý darček, ktorý som v živote dostal, mal pre mňa veľkú cenu, pretože bol od najbližších, ktorých mám rád a veľmi si ich vážim. **M.I.: Ťažko vybrať jeden. Mama nás má dodnes s bratom tak rada, že nás okrem lásky neustále zahŕňa darčekmi a ja vlastne ani neviem, čo som dostal na Vianoce, čo na narodeniny, meniny a čo len tak. Podobne aj darčeky od iných ľudí – každý jeden ma poteší, ale pamäť na ne mám mizernú. Ja ani neviem, čo som dostal minulý rok na Vianoce. Tento druh informácií sa mi nejak neukladá v hlave. Možno plný harddisk?! ;) **F.V.: Všetky darčeky v detstve sú pre dieťa výnimočné. Bolo to tak aj u mňa o to zvlášť, že mi ich nosili bezdetní strýko Gabi s tetou z Viedne, ktorí ma milovali ako vlastní rodičia a trávili mnohé roky vianočné sviatky u nás. Som šťastné dieťa :)

Foto: autor + súkromné albumy z Facebooku

vianoce u...
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM