Lucia Lauková Kultúra

Viaceré pamiatky v Nitrianskom kraji opravia: Na ich obnovu pôjde 70-tisíc eur

Župa rozdelí 70-tisíc eur na obnovu viacerých pamiatok v kraji. Suma, o ktorú žiadali rôzne združenia, bola oveľa vyššia.

Ilustračný obrázok k článku Viaceré pamiatky v Nitrianskom kraji opravia: Na ich obnovu pôjde 70-tisíc eur
Zdroj: www.flickr.com

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) rozdelí v tomto roku na obnovu národných kultúrnych pamiatok na svojom území dotácie v hodnote 70 000 eur. Suma, o ktorú žiadali rôzne inštitúcie a občianske združenia na opravu a obnovu pamiatok, bola oveľa vyššia.

42 žiadostí

Podľa slov riaditeľa Úradu NSK Dušana Guťana bolo celkovo zaevidovaných 42 žiadostí. „Subjekty, ktoré spĺňali všetky podmienky stanovené vo všeobecne záväznom nariadení (VZN), požiadali o poskytnutie dotácií v celkovej sume 114 729,10 eura,“ uviedol Guťan. Ako doplnil, NSK poskytuje dotácie na obnovu kultúrnej pamiatky za predpokladu, že žiadateľ o dotáciu poskytne vlastné finančné prostriedky minimálne vo výške 50 percent predpokladaných nákladov na príslušný kalendárny rok.

Oprava kaštieľov

V krajskom rozpočte schválených 70 000 eur rozdelí NSK medzi 38 žiadateľov. Financie pôjdu na opravu kostolov, rôznych sakrálnych pamiatok a sôch. Opravovať sa z nich budú aj kaštiele. Je medzi nimi napríklad barokovo-klasicistický kaštieľ v Horných Lefantovciach, kaštieľ v Malých Vozokanoch, Apponyiovský kaštieľ v Oponiciach, Biskupský kaštieľ v Močenku a ďalšie.

Ďalšie projekty

Opravovať sa bude aj budova Hradnej stráže pri kaštieli v Topoľčiankach, Rotunda sv. Juraja v Nitrianskej Blatnici, hlavná vstupná brána do Kasární Márie Terézie v Nových Zámkoch, Mojmírovský mlyn a ďalšie pamiatky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM