Rastislav Búgel Rôzne

Viac ako stovka bežcov na štarte: Uctili si pamiatku padlých partizánov!

Viac ako 130 pretekárov sa postavilo na štart bežeckého memoriálu. Uctili si tak pamiatku padlých partizánov.

Ilustračný obrázok k článku Viac ako stovka bežcov na štarte: Uctili si pamiatku padlých partizánov!
Zdroj: Dnes24.sk

V obci Hostie (okres Zlaté Moravce) sa postavilo 131 bežcov všetkých vekových kategórií na štart 69. ročníka tradičného memoriálu Michala Jurku a Michala Olejára. „Memoriál je pamiatkou na smutné udalosti z 15.januára 1945, kedy v obci Hostie pri prestrelke zahynuli dvaja partizáni z východného Slovenska. Miestom ich posledného odpočinku je miestny cintorín v obci,“ informuje zástupca starostu obce Hostie Martin Benček.

S kladením vencov

Tradičnou súčasťou memoriálu je pietna spomienka a kladenie vencov na hrob padlých partizánov. „Následne sa účastníci pietnej spomienky odobrali k pamätníku v strede obce. Pri pamätníku držali čestnú stráž príslušníci protilietadlovej raketovej brigády, pod velením štábneho nadrotmajstra Štefana Husára a rotného Jozefa Járeka,“ informuje Benček. Nechýbala omša, ani prednes svedectva tragických udalostí z roku 1945.

Všetky vekové kategórie

Na štart sa postavilo celkovo 131 bežcov od škôlkarov až po veteránov nad 60 rokov, čo bolo o 50 viac ako minulý rok. Trať bola pomerne náročná, no ani to neodradilo mnohých mužov a ženy zabojovať o medaily. „Víťazom hlavnej kategórie mužov v behu na 9 km sa už po piaty krát stal Imrich Maďar a okrem hlavnej ceny si odniesol aj pohár starostu obce Hostie,“ informoval zástupca starostu Martin Benček.

Pretekári prišli nielen z okolia, ale preteku sa zúčastnili aj športovci z Trnavy, Trenčína, Piešťan, Nových Zámkov, Banskej Štiavnive, Handlovej a Nitry.

Foto: obec Hostie

Uctili si pamiatku padlých partizánov
31
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM