Rastislav Búgel Kultúra

Veriaci zaplnili Kalváriu: Tradičná púť sa tu koná už takmer 250 rokov!

Na nitrianskej Kalvárii dnes slávnostnou bohoslužbou vyvrcholila tradičná niekoľkodňová Mariánska púť, ktorá sa tu pravidelne v auguste koná už takmer 250 rokov. Začala sa v piatok 15. augusta, v deň sviatku Nanebovzatia Panny Márie.

Ilustračný obrázok k článku Veriaci zaplnili Kalváriu: Tradičná púť sa tu koná už takmer 250 rokov!
Foto: Rastislav Búgel

Na bohoslužbách, spoločných modlitbách a ďalších sprievodných podujatiach sa zišli tisícky pútnikov. Celebrantom dnešnej slávnostnej omše bol apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana, ktorý do Nitry priniesol požehnanie Svätého Otca.

Vo svojej kázni pripomenul veriacim, aby dôverovali Bohu a brali si pri tom príklad zo života Panny Márie. „Tak ako to robili mučeníci i svätí, ktorí vedeli, že smrť nie je to posledné, čo nás čaká, pretože máme od Boha prísľub večného života. Dnes sa celá cirkev raduje so sviatku Svätej Matky. Nebojte sa k nej utiekať a prosiť ju o pomoc. Želám vám, aby Panna Mária, ktorej ste prišli poďakovať, i naďalej ochraňovala vás, vaše rodiny i celú túto krajinu,“ uviedol apoštolský nuncius v závere svojej kázne.

Nitriansky biskup Viliam Judák v závere svätej omše poďakoval Mariovi Giordanovi za to, že prišiel na púť a na miesto, kde si Nitrania už dlhé stáročia uctievajú Pannu Máriu. „A tu sa učia žiť podľa jej vzoru, tak ako ste nám to vo svojej kázni odporučili. Sme duchovne spojení so Svätým Otcom a spolu s ním sa modlíme za pokoj vo svete,“ povedal Judák apoštolskému nunciovi.

Nitrianska Kalvária, na ktorej sa Mariánska púť koná, je známa už niekoľko storočí. Prvá správa o miestnom kostole Panny Márie sa nachádza už v listine uhorského kráľa Bela IV. z roku 1248, ktorým dáva Nitre mestské práva. Podľa zasvätenia kostola ho volali už vtedy Vrch Matky Božej. Púť sa tu pravidelne koná už od 18. storočia, kedy nitriansky biskup Ján Gustíni zaviazal obyvateľov Nitry listinou z 20. decembra 1765, aby sa každoročne 15. augusta uskutočnila procesia na sviatok Nanebovzatia Panny Márie pod vedením mestského farára. Biskup Gustíni zaviedol tiež zvyk, ktorý sa zachováva doteraz, že slávnostné bohoslužby na Kalvárii vedie nitriansky biskup.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM