Lucia Lauková Správy

Verejnosť môže prispieť k ochrane myšiarky: Zimovisko majú aj neďaleko Nitry

Jedno z najväčších zimovísk myšiarky sa nachádza v blízkosti neďalekej obce v okrese Nitra. Verejnosť môže prispieť k ochrane myšiarky vyplnením stručných údajov.

Ilustračný obrázok k článku Verejnosť môže prispieť k ochrane myšiarky: Zimovisko majú aj neďaleko Nitry
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Ochrana dravcov na Slovensku už tretí rok organizuje Súťaž s myšiarkami. Verejnosť môže počas nej nahlásiť ich zimoviská a prispieť tak k ich ochrane. „Stromy, na ktorých myšiarky zimujú, je potrebné zachovať. Vo viacerých lokalitách, kde sme o zimovisku vedeli, došlo k výrubu stromov, ktoré si myšiarky obľúbili, alebo sa takýto výrub plánuje,“ povedal Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

Najväčšie zimoviská

V minuloročnej sezóne bolo na území Slovenska evidovaných 65 zimovísk, na ktorých zimovalo celkovo 792 myšiarok ušatých. V tomto roku zaznamenala Ochrana dravcov na Slovensku zatiaľ najväčšie zimovisko so 70 myšiarkami v oblasti Kolárova v okrese Komárno a pri obci Branč v okrese Nitra, kde sa počet pohybuje medzi 30 až 40 jedincami.

Ako pomôcť?

Verejnosť môže prispieť k ochrane myšiarky vyplnením stručných údajov vo formulári na internetovej stránke www.dravce.sk/mysiarky a zaslaním dokumentačnej fotografie lokality do 14. februára. „Informácie o tom, kde a v akom počte sa sovy zdržiavajú, sú dôležité napríklad pre ochranu zelene, zlepšenie vzťahu obyvateľov k životu v mestách, či ako podklad pri rôznych plánoch rozvoja miest,“ povedal Veselovský.

Myšiarka ušatá

Myšiarka ušatá je sova s výrazne oranžovými očami a pierkami na hlave. Tie pripomínajú ušká, čo vysvetľuje jej pomenovanie. Počas zimy spoločne oddychujú až desiatky jedincov na stromoch v obciach a mestách, najčastejšie sa nachádzajú v skupine ihličnatých stromov v okolí parkov, škôl a kostolov. Ich prítomnosť prezrádzajú vývržky pod stromom. Ide o nestrávené zvyšky potravy – srsť, kosti a perie, ktoré sovy počas dňa vyvrhujú. Živia sa aj hlodavcami, v mestách myšami či potkanmi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM