Rastislav Búgel Rôzne

VEĽKÝ PREHĽAD: Ako dopadli fakulty UKF a SPU v celoslovenskom porovnaní?

Ďalšie hodnotenie fakúlt slovenských vysokých škôl prinieslo zaujímavý rebríček. Pozrite sa, ako dopadli podľa Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry (ARRA) fakulty nitrianskej Univerzity Konštantína Filozofa a Slovenskej poľnohospodárskej univerzity.

Ilustračný obrázok k článku VEĽKÝ PREHĽAD: Ako dopadli fakulty UKF a SPU v celoslovenskom porovnaní?
Zdroj: TASR

Hodnotenie sa rovnako ako v minulých rokoch opiera o verejne dostupné a overiteľné údaje o kvalite vzdelávania a výskumu jednotlivých fakúlt. „Celkom bolo hodnotených 109 fakúlt, ktoré boli rozdelené do 11 skupín podľa svojich odborov,“ povedal na tlačovej konferencii Miroslav Medveď z ARRA.

Ako dopadli fakulty SPU?

  • Technická fakulta SPU v Nitre skončila v celoslovenskom meradle na 21. mieste so ziskom 27,5 bodu. Najlepšie v tejto kategórii obstála Fakulta chem. a potrav. technológie, STU BA so ziskom 73,8 bodu.
  • V rebríčku sa darilo aj agro fakultám Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Na treťom mieste skončila Fakulta biotechnol. a potravinárstva, SPU Nitra (67,9 bodov), štvrté miesto obsadila Fakulta agrobiol. a potrav. zdrojov (55,6 bodov) a do tretice sa umiestnila aj Fakulta záhr. a krajin. inžinierstva so ziskom 48,8 bodu (5. miesto).
  • Najviac sa darilo v hodnotení ekonomických fakúlt Fakulte ekonomiky a manažmentu. Tá skončila so ziskom 55,2 bodu na druhom mieste. Prvenstvo si odniesla ekonomická fakulta TUKE v Košiciach (76,7 bodov)
  • SPU sa dobre umiestnila aj v hodnotení ostatných a spoločenských fakúlt. Fakulta európskych štúdií SPU v Nitre skončila na štvrtom mieste s počtom bodov 51,2. Najlepšie v tomto hodnotení obstála Fakulta sociál. a ekonom. vied UK v Bratislave (63,2 b.)

Ako dopadli fakulty UKF?

  • Fakulta prírodných vied UKF v Nitre obsadila v hodnotení prírodovedných fakúlt konečné štvrté miesto so ziskom 44,2 bodu. Prvé miesto zo 7. získala Fakulta matematiky, fyziky, UK BA (96,4 b,)
  • V kategórii medicínskych fakúlt sa na šiestom mieste umiestnila Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva UKF v Nitre (39,7 b.). Na prvom mieste skončila Jesseniova fakulta na UK v Martine (71,8 b.)
  • V hodnotení ostatných a spoločenských fakúlt patrí Fakulte stredoeurópskych štúdií UKF v Nitre druhé miesto so ziskom 54 bodov. Na poslednom desiatom mieste skončila Fakulta verejnej správy na UPJŠ Košice (19,6 b.).
  • Z desiatich hodnotených filozofických fakultách sa tá na UKF v Nitre umiestnila na ôsmom mieste za 45,9 bodu. Prvé miesto v hodnotení získala Fakulta humanitných vied v Žiline (64,2 b.)
  • UKF mala zástupcu aj v hodnotení pedagogických fakúlt. Tá nitrianska obsadila konečné siedme miesto so ziskom 47,8 bodu. Prvé miesto si odniesla Pedagogická fakulta na Trnavskej univerzite (76,8 b.)

Tradiční lídri

Veľké zmeny v rankingu boli podľa neho sledované len v ojedinelých prípadoch, vo viacerých skupinách zostali na prvom mieste tradiční lídri, ako je Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU (Technické odbory), Jesseniova lekárska fakulta UK (Medicínske vedy) či Ekonomická fakulta TUKE (Ekonomické odbory).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM