Rastislav Búgel Kultúra

Veľkolepé oslavy! Na Cyrilo-metodské slávnosti pôjde 164 150 eur

Na podujatia k oslavám 1150. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie by mal štát vynaložiť 164 150 eur.

Ilustračný obrázok k článku Veľkolepé oslavy! Na Cyrilo-metodské slávnosti pôjde 164 150 eur
Foto: Iveta Hrabovská

Akcie k danému výročiu sú rozdelené do troch kategórií. Okrem už spomínaných to budú aj podujatia veľkého významu, ďalej regionálne a miestne. Zo štátneho rozpočtu sa podporia iba tie, ktoré majú štátnoreprezentačný charakter. Financie poputujú ich hlavným organizátorom, ktorí na ne využijú tiež financie z vlastných zdrojov.

Príde prezident EÚ

Týkať sa to bude Cyrilo-metodskej národnej púte v Nitre, kde vystúpi s príhovorom prezident SR. Jeho súčasťou sú tiež evanjelické spomienkové služby Božie na hrade Branč. Predpokladá sa, že do Nitry zavíta aj prezident Európskej únie, pápežský legát, cirkevní hodnostári, veľvyslanci slovanských krajín a predstavitelia partnerských miest Nitry.

Rovnako v júli budúceho roka sa uskutoční na bratislavskom hrade Devín slávnosť sv. Cyrila a Metoda pri príležitosti štátneho sviatku. V tom istom mesiaci je naplánované slávnostné spoločné zasadnutie Národnej rady SR a vlády. V Slovenskom národnom divadle bude 14. decembra slávnostne uvedené dielo „Cyril a Metod – Slovanské oratórium.“

Viac ako 100 000 na púť

Organizátori Cyrilo-metodskej národnej púte v Nitre by mali dostať od štátu 102 000 eur, na evanjelické spomienkové bohoslužby Božie na hrade Branč poputuje 5000 eur. Na slávnosti na hrade Devín by malo ísť 30.000 eur, slávnostné spoločné zasadnutie parlamentu a exekutívy sa odhaduje na 6000 eur. Náklady na uvedenie Slovanského oratória predpokladá ministerstvo kultúry vo výške 21 150 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM