Monika Földešiová Správy

Veľká slovenská koalícia v kraji sa zatiaľ nekoná: SDKÚ-DS váha, postaví vlastného kandidáta?

Veľká slovenská koalícia pre voľby do Zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) zatiaľ nebude. Z troch politických strán, ktoré ju mali tvoriť, koaličnú zmluvu podpísali iba krajský šéf strany Smer-SD Tibor Glenda a krajský predseda KDH Marián Radošovský. Podpis zástupcu frešovcov chýba.

Ilustračný obrázok k článku Veľká slovenská koalícia v kraji sa zatiaľ nekoná: SDKÚ-DS váha, postaví vlastného kandidáta?
Zdroj: TASR

Tibor Tóth za SDKÚ-DS svoj podpis pod zmluvu zatiaľ nepridal. Dôvodom je spochybnenie jedného z bodov zmluvy, v ktorom sa KDH a SDKÚ-DS zaväzujú, že nepostavia svojho kandidáta na predsedu kraja. Prezídiu SDKÚ-DS sa tento záväzok nepáčil. „V Nitre boli spory okolo miestneho zväzu SDKÚ, bola tu nevyjasnená situácia v krajskom zväze, takže sme nemali čas hľadať vhodného kandidáta na župana. Boli sme postavení pred hotovú vec. Naši partneri nám dali dva týždne na vyjasnenie situácie, a potom sa rozhodneme, či svoj podpis ku koaličnej zmluve pridáme,“ uviedol Tóth.

Podľa Glendu sa všetky tri strany dohodli na znení koaličnej zmluvy ešte v piatok 24. mája. „Bohužiaľ, stala sa situácia, s ktorou sme ani jedna strana nerátali. SDKÚ na poslednú chvíľu spochybnilo jeden bod, a preto dnes koaličnú zmluvu podpíšeme iba dvaja partneri. SDKÚ sa do dvoch týždňov rozhodne, či sa so spochybňovaným bodom stotožní, alebo nie,“ konštatoval Glenda. Ako pripomenul, Smer-SD bude vo voľbách predsedu NKS podporovať súčasného župana Milana Belicu. „Bod, v ktorom sa naši partneri zaväzujú, že nepostavia svojho vlastného kandidáta, je pre nás principiálny,“ zdôraznil Glenda.

Podľa Radošovského KDH s touto klauzulou problém nemá. Belicu priamo podporovať nebude, ale nepostaví proti nemu ani svojho kandidáta. „Dúfam, že SDKÚ-DS bude nakoniec rešpektovať to, na čom sme sa počas dlhých rokovaní dohodli. V opačnom prípade by vznikla celkom nová koalícia. To, čo sme v rámci veľkej slovenskej koalície za posledných osem rokov dosiahli, nás však oprávňuje k tomu, aby sme v nej pokračovali aj naďalej,“ povedal Radošovský. Podľa Glendu sa v prípade, že sa SDKÚ-DS rozhodne postaviť vlastného kandidáta na predsedu NSK, vytvorí koalícia, ktorá bude zložená iba zo Smeru a KDH. „Ak pôjdeme do volieb tak, ako sme sa dohodli v koaličnej zmluve a súčasťou koalície bude aj SDKÚ-DS, zostáva v platnosti aj vyrokované rozdelenie poslaneckých mandátov v jednotlivých volebných obvodoch,“ uviedol Glenda.

komárňanskom volebnom obvode je osem poslaneckých mandátov. Z nich jeden chce obsadiť Smer-SD, jeden KDH a jeden SDKÚ-DS. Z deviatich mandátov v levickom obvode má patriť Smeru päť a KDH a SDKÚ po dva mandáty. V nitrianskom volebnom obvode s 13 mandátmi má Smer obsadiť osem, KDH tri a SDKÚ-DS dva mandáty. V obvode Nové Zámky majú Smeru patriť štyri mandáty a KDH a SDKÚ-DS po dva. Zo štyroch mandátov v okrese Šaľa majú tri pribudnúť Smeru a jeden KDH. Z troch mandátov v obvode Štúrovo pripadne každej strane jeden. V obvode Topoľčany je šesť poslaneckých mandátov, z nich štyri pripadnú Smeru a po jednom KDH a SDKÚ-DS. Z troch mandátov v obvode Zlaté Moravce pripadnú dva Smeru a jeden KDH.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM