Rastislav Búgel Správy

Veľká akcia hygienikov v kraji: Pozrite si výsledky kontrol študentských internátov

Opakované sťažnosti študentov na hygienu na internátoch vyústili do kontrol, ktoré v druhej polovici septembra vykonal Úrad verejného zdravotníctva. Prečítajte sa, aké nedostatky objavili kontrolóri na internátoch v našom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Veľká akcia hygienikov v kraji: Pozrite si výsledky kontrol študentských internátov
Zdroj: TASR

Kontroly, ktoré prebehli po celej krajine a aj našom kraji, boli zamerané na preverenie správneho vykurovania, vetrania priestorov, počet izieb v bunkách či ich vybavenie. Kontrolóri si posvietili aj napríklad na kapacitu a hygienu priestorov. Na celom Slovensku vykonali dokopy 239 kontrol v 238 ubytovacích zariadeniach. Celkovo uložili 230 opatrení a 12 sankcií.

Ako dopadol náš kraj?

V Nitrianskom kraji prebehlo 36 kontrol v 36 ubytovacích zariadeniach. Dokopy uložili kontrolóri 45 opatrení a žiadne sankcie. Spomínané opatrenia boli uložené v 24 zariadeniach. Zvyšných 12 bolo bez nedostatkov.

Prevažná väčšina internátov v Nitrianskom kraji bola postavená v 60. a 70. rokoch minulého storočia ako účelové hromadné ubytovne s časovo vymedzenou dobou ubytovania pre študentov vysokých škôl, ostatných študentov a učňov. Ide o 50 ročné stavby, čomu často zodpovedá ich stavebno-technický stav. Hlavným problémom je podľa Úradu verejného zdravotníctva „nedostatočná plocha na 1 ubytovaného v m2 a prekročený počet ubytovaných vo viacposteľových izbách.“

Vzhľadom na stále nedostatočné kapacity ubytovacích zariadení pre VŠ a SŠ študentov, podmienky internátov nie vždy plne zodpovedali požiadavkám aktuálnej legislatívy. Zistené boli poškodené okná, nezateplené pôvodné omietky alebo ďalšie pôvodné opotrebené vybavenie. „Z bežne pridelených prostriedkov školy investujú na prevádzku, na nevyhnutnú údržbu a predovšetkým na riešenie havarijných situácií,“ informuje Úrad verejného zdravotníctva.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM