Monika Földešiová Rôzne

Veda je všade okolo nás

Aj vy ste patrili k tým žiakom, pre ktorých bola matematika či fyzika nočnou morou? Ťažko vám išli „do hlavy“ chemické vzorce, latinské názvy či fyzikálne zákony?

Dnes žiaci základných škôl zistili, že prírodné vedy nie sú teoretickou pohromou ale skôr zábavnou realitou. //„Chceme ukázať, že vedu môžete vidieť, počuť a hlavne zažiť. Prírodné vedy nie sú nudné školské predmety ale veci, ktoré nás obklopujú,“ //vysvetlila organizátorka Vedeckého jarmoku, ktorý sa konal v OC Mlyny, účel akcie. Osem katedier z Fakulty prírodných viet Univerzity Konštantína filozofa v Nitre predstavilo to najlepšie a najpútavejšie zo svojho sveta vedy a pokusov.

Budúci fyzici sa mohli tešiť z preletu rakety obchodným centrom, tí odvážnejší z experimentovania s tekutým dusíkom. Milovníci kriminálok pomocou daktyloskopie vyhodnocovali odtlačky prstov alebo určovali z kostí pohlavie človeka. V rámci geografie nechýbala ani práca s mapami a súradnicami, ekológovia zasa predviedli ukážku vyhodnotenia kvality vody (voda z vodovodu vs. vody z rieky Nitra – čo myslíte, ktorá je čistejšia? pozn. red.). A čo by to bolo za vedecký jarmok, keby na ňom chýbala informatika a programovanie či rôzne chemické pokusy, napr. ako urobiť z vody víno. Budúce mediálne hviezdy si mohli dokonca aj vďaka nitrianskej regionálnej televízii vyskúšať prácu pred kamerou a so strihom videa. Deti a žiaci škôl sa mohli zapojiť aj do rôznych súťaží – spoznaj vtáka po hlase, zahraj sa na McGyvera, … – alebo sa zahrať v tvorivých dielňach. Jednoducho, každý si našiel to „svoje“.

Inšpiráciu práve tohto druhu podujatia si vzali členovia fakulty od susedných Čechov, akcia sa mala pôvodne konať pod holým nebom, z dôvodu obáv o nepriaznivé počasie si zvolili vnútorné prostredie.

vedecky jarmok
30
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM