Rastislav Búgel Samospráva

V uliciach Nitry sú stovky vrakov: Ich odstránenie je však zložité

Ulice nášho mesta sú zaplnené nepojazdnými vrakmi áut. Ich odstránenie je však často veľmi náročné a zdĺhavé.

Ilustračný obrázok k článku V uliciach Nitry sú stovky vrakov: Ich odstránenie je však zložité
Foto: Rastislav Búgel

V uliciach Nitry eviduje mestská polícia (MsP) približne 200 odstavených áut, ktoré dlhodobo zaberajú verejné priestranstvá a ich majitelia sa k nimi nehlásia. Podľa slov náčelníka MsP v Nitre Erika Duchoňa ide často o nepojazdné vraky, ktoré zbytočne zaberajú parkovacie miesta a špatia mesto. Ako pripomenul, odstránenie takéhoto auta z ulice je obvykle veľmi zložité a zdĺhavé. Radnica si nemôže dovoliť jednoducho odtiahnuť nepojazdné vozidlo. Najprv je potrebné nájsť jeho majiteľa a absolvovať zložitú procedúru na úradoch.

„Často takéto vozidlá nebývajú prepísané na ich reálneho majiteľa, veľakrát nie sú evidované ani na polícii. Pre nás to znamená, že musíme vykonávať neustále pochôdzky, vyhľadávať majiteľov, telefonovať a sústavne ich kontaktovať. Aj vďaka tomu sa nám darí približne 90 percent vozidiel z verejného priestranstva odstrániť,“ uviedol Duchoň.

Vyradenie auta a poplatok

Podľa jeho slov je však celý proces pomerne komplikovaný a často trvá aj pol roka, kým sa podarí vrak auta dostať z ulice. „Veľakrát o aute a jeho majiteľovi nevieme nič. Nemáme evidenčné čísla, ani čísla karosérie či motora. K majiteľovi jedného takéhoto vozidla sme sa napríklad dostali okľukou, cez firmu, ktorej vizitku sme našli pohodenú v aute. Následne je majiteľ vyzvaný, aby vozidlo odstránil,“ vysvetlil Duchoň. Majitelia vrakov však často výzvu neuposlúchnu. Potom nasleduje zložitý úradný postup prostredníctvom okresného úradu dopravy i polície. Výsledkom môže byť vyradenie auta z evidencie a spoplatnenie užívania verejného priestranstva, na ktorom je nepojazdné auto odstavené.

Obsadené parkovacie miesta

Aj napriek snahe sa podľa náčelníka MsP v Nitre nedajú z ulíc odstrániť všetky nepojazdné vraky áut. Dôvodov je niekoľko. „Nevieme sa dopátrať majiteľov. Sú to často vozidlá, ktoré boli dovezené napríklad na súčiastky zo zahraničia. Neboli nikdy zaevidované do Evidencie motorových vozidiel Slovenskej republiky a netušíme, kto je ich majiteľom. Nemáme v meste zriadenú odťahovú službu ani záchytné parkovisko na umiestňovanie takýchto vozidiel, ktoré by spĺňalo náročné kritériá odboru životného prostredia. Takže to, že jedno nepojazdné vozidlo rovná sa jedno obsadené parkovacie miesto, je nám známe, ale s niektorými, žiaľ, nepohneme,“ dodal Duchoň.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM