Rastislav Búgel Hokej Hokej

V siedmom zápase úspech domácich: Nitra porazila Zvolen a postúpila do finále

Hokejisti HK Nitra zvíťazili v rozhodujúcom siedmom dueli semifinále play off Tipsport Ligy 2015/2016 nad HKM Zvolen a v súboji o majstrovský titul vyzvú Banskú Bystricu. "Corgoni" ovládli sobotňajšie stretnutie, súpera zdolali 4:0 a celú sériu vyhrali 4:3 na zápasy.

Ilustračný obrázok k článku V siedmom zápase úspech domácich: Nitra porazila Zvolen a postúpila do finále
Foto: Rastislav Búgel

Rozhodujúci duel mal na začiatku vysoké tempo. Domáci odštartovali náporom a ten aj pretavili na úvodný gól už v 2. minúte. Baca v čistej šanci Baroša neprestrelil, ale Kutálek z dorážky už áno – 1:0. Zvolen mohol odpovedať v 4. minúte, Brabenec sa ocitol pred bránkou, no sťahovačkou Valenta neprekonal. Vzápätí išiel na trestnú Mráz, ale Nitra presilovku nezužitkovala. V 8. minúte Semorád s Brabencom zblízka nepretlačili puk do siete. Nitrianske tribúny zaburácali o dve neskôr. Blackwater potiahol puk po ľavom mantineli odkiaľ naservíroval výbornú „žabku“ pred bránku a Laliberté už len nastavil hokejku – 2:0. V 13. minúte hrali Zvolenčania presilovku, no z ničoho nič sa za ich chrbtom ocitol Štefanka, mal kopu času, ale trestuhodne prestrelil. Zvolenčania si potom vypracovali tlak aj viacero dobrých striel, no ani jedna sa neujala. V 17. minúte ušiel obrancom Kutálek, pri zakončení ho zahákoval L. Jurík a nasledovalo trestné strieľanie. Sám faulovaný ho však nepremenil. V záverečných troch minútach mali navrch hostia. Hatašovu bombu spomedzi kruhov i Obrdžálkovu šancu Valent zvládol. Na druhej strane nevyšlo prečíslenie dvoch na jedného Becu s Kutálkom.

Nitrania sa na začiatku druhého dejstva viac sústredili na defenzívu a Zvolenu nedovolili žiadny nápor. Takticky dobre vykrývali priestor v strednom pásme a tak upadlo aj tempo zápasu. Nebezpečné situácie prišli až po 27. minúte, keď Bene tečoval pred Barošom, ten musel krátko na to riešiť aj Milamovu tvrdú strelu. Útočné snahy Zvolenčanov upadli a tak tréner Turek premiešal formácie, Zuzina poslal z tretej obrany do štvrtého útoku ku Klímovi a Obdržálkovi a na niekoľko minút stiahol L. Juríka a Brendla. „Corgoni“ však stále držali puk na svojich hokejkách a vytvárali si aj šance. V polovici zápasu pálil z dobrej pozície H. Ručkay, ale jeho pokus išiel po teči na ochrannú sieť. Z ofenzívnych akcií hostí zaujala až tá z 32. minúty, keď Puliš opečiatkoval žŕdku nitrianskej bránky. Potom sa Zvolenčania na dlhší čas usadili v obrannom pásme hostí a prišla ďalšia šanca Klímu. V 35. minúte sa zranil J. Jurík, ktorého nešťastne trafila hokejka do tváre a na ľade sa objavila krv. Rozhodcovia však nikoho nevylúčili. V závere tretiny si oba tímy vypracovali niekoľko príležitostí, ale gól už nepadol. Najväčšiu mal Macík, ktorý sám pred bránkou tečoval Štefankovu prihrávku tesne vedľa žŕdky.

Nitrania rozhodli o svojom víťazstve a zároveň o postupe do finále play off najvyššej súťaže hneď v úvode tretieho dejstva. V 42. minúte Kutálek prihral Becovi pred bránku a ten trafil medzi Barošove betóny a zvýšil na 3:0. Zvolenčania doplatili na slabý dôraz vo vlastnom pásme. Domáci si v ďalších minútach už strážili pohodlný náskok a ani sa príliš nesnažili tvoriť. Keď prešli cez červenú čiaru, puky iba posúvali do útočnej tretiny. Hostia si nedokázali vytvoriť súvislejší tlak, naopak, v samom závere ešte inkasovali štvrtý gól z hokejky Štefanku. Zvolenčania sa tak sa museli uspokojiť so štvrtým miestom v sezóne.

HK Nitra – HKM Zvolen 4:0 (2:0, 0:0, 2:0)

Góly: 2. Kutálek (Beca, H. Ručkay), 10. Laliberté (Blackwater, Slovák), 42. Beca (Kutálek, H. Ručkay), 60. Štefanka (Laliberté, Stloukal)

Foto: Rastislav Búgel

V siedmom zápase úspech domácich: Nitra porazila Zvolen a postúpila do finále
17
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM