Rastislav Búgel Správy

V prírode si dajte pozor: V kraji máme ohniská nakazených kliešťov!

V Nitrianskom kraji sú ohniská nakazených kliešťov. Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj po konzumácii tepelne nespracovaného mlieka od infikovaných domácich zvierat.

Ilustračný obrázok k článku V prírode si dajte pozor: V kraji máme ohniská nakazených kliešťov!
Foto: Jozef Milan

Prenášať môžu lymskú boreliózu a kliešťovú encefalitídu. Kliešte sa vyskytujú v trávnatých porastoch do výšky maximálne jedného metra. „Nitriansky kraj je svojím geografickým charakterom veľmi vhodným biotopom pre výskyt kliešťa obyčajného,“ povedala riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre Katarína Tináková.

Posúvajú sa vyššie

Kliešte sa nachádzajú zväčša v nižších nadmorských výškach, no súvislosti s klimatickými zmenami sa hranice ich výskytu posúvajú do vyšších polôh. „V posledných rokoch zaznamenávame veľmi vysokú chorobnosť na kliešťom prenášané ochorenia aj v Trenčianskom a Žilinskom kraji,“ dodala Tináková.

Ako ho správne odstrániť?

Prisatého kliešťa treba zachytiť pinzetou tesne nad pokožou a kývavým pohybom ho vytiahnuť. „Chybou je používať rôzne olejové prostriedky a krémy, pretože tým dosiahneme presne to, čo nechceme – kliešť vyvráti črevné sekréty a sliny do lymfatického a krvného riečiska a tým sa ešte podporí infikovanie človeka,“ hovorí Tináková.

Treba ísť za lekárom

Ak sa po niekoľkých dňoch objaví lokálne začervenanie kože či príznaky podobné chrípke, treba ihneď navštíviť lekára. Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj po konzumácii tepelne nespracovaného mlieka od infikovaných domácich zvierat, podotkla Tináková. U pasterizovaného mlieka z obchodu toto riziko nehrozí.

Počet prípadov

V Nitrianskom kraji zaznamenali za posledných desať rokov ročne od 62 prípadov lymskej boreliózy (v roku 2003) do 268 (v roku 2010). Vlani ochorelo 112 ľudí, z toho 66 žien a 46 mužov. S výnimkou okresu Šaľa sa ochorenia vyskytli vo všetkých okresoch kraja, najviac v Nových Zámkoch a v Leviciach. Najviac ochorení bolo vo vekovej skupine 45 – 54 ročných.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM