Rastislav Búgel Šport

V Ponitrianskom múzeu to bude žiť: Pripravená je výstava, ktorá nás zavedie do histórie

Výstavu venovanú výtvarnému umeniu i histórii pripravuje na december Ponitrianske múzeum v Nitre. Prezentácia tvorby členov Združenia výtvarníkov sv. Lukáša s názvom Integruj nie derivuj sa začne vernisážou 4. decembra a potrvá až do konca januára 2016.

Ilustračný obrázok k článku V Ponitrianskom múzeu to bude žiť: Pripravená je výstava, ktorá nás zavedie do histórie
Zdroj: TASR

Archeologické nálezy dokumentujúce život našich slovanských predkov vo veľkomoravskej dobe predstaví výstava s názvom Život Slovanov pod Zoborom vo včasnom stredoveku. V Ponitrianskom múzeu ju otvoria 16. decembra a potrvá do 31. marca. „Hlavným cieľom je prezentácia hospodárskych, technických, spoločenských a kultúrnych výdobytkov človeka tejto epochy. Didaktický a názorný charakter originálnych trojrozmerných archeologických nálezov znásobia 3D rekonštrukcie slovanského obydlia, odevov, nástrojov, zbraní a šperkov. Výchovný a vzdelávací charakter výstavy umocnia aj rôzne interaktívne podujatia,“ uviedla PR manažérka múzea Ľubica Packová-Zahradárová.

Nechýbajú stále expozície

Ako doplnila, popri nových výstavách budú v decembri pre návštevníkov k dispozícii aj stále expozície. Prezentácia klenotnicového typu s názvom Skvosty dávnovekého Slovenska predstavuje vyše 2300 zlatých, strieborných, kovových a z iných materiálov zhotovených predmetov, ktoré dokumentujú tvorivú činnosť a umelecké cítenie človeka od staršej doby kamennej až do 18. storočia.

Stovka rýb

Kultúrny a historický vývoj Nitrianska od praveku, cez včasnú dejinnú dobu až po stredovek približuje výstava s názvom Nitriansko v zrkadle dejín. Prírodovedný charakter má stála expozícia Život v lesných a vodných biotopoch, ktorá prezentuje takmer 100 kusov preparátov rýb, vtákov a cicavcov z okolia Nitry obývajúcich prevažne lesné a vodné prostredie. Výstavu dopĺňajú obrazy hmyzu, ktorý sa v týchto biotopoch bežne vyskytuje.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM