Lucia Lauková Samospráva

V parkovaní v Nitre nastanú zmeny: Vodiči, pozrite sa koho sa nové pravidlá týkajú

Vodiči v našom meste sa musia pripraviť na nové pravidlá pri parkovaní. Zmeny už schválilo mestské zastupiteľstvo. Pozrite sa koho sa dotknú najviac.

Ilustračný obrázok k článku V parkovaní v Nitre nastanú zmeny: Vodiči, pozrite sa koho sa nové pravidlá týkajú
Foto: Rastislav Búgel

Vodiči v Nitre sa musia pripraviť na zmenu pravidiel pri parkovaní. Mestské zastupiteľstvo schválilo nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré prináša viaceré novinky. Tie sa dotknú predovšetkým parkovania na sídliskách Chrenová a Klokočina, kde už pred panelákmi nebudú môcť vodiči odstavovať nákladné autá, ich prívesy, ani rôzne pracovné mechanizmy. Podľa slov nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča už tieto vozidlá nebudú môcť blokovať parkovacie miesta pred bytovým domami.

Zákaz aj pre autobusy

Ako skonštatoval, majitelia si ich budú musieť zaparkovať vo svojich firmách a nie na sídliskových komunikáciách. Na parkoviskách a verejných priestranstvách pred panelákmi nebudú môcť po novom parkovať ani autobusy. Jedinou výnimkou bude parkovisko pred atletickým štadiónom na sídlisku Chrenová.

Opatrenia mesta

Okrem novej VZN schválili mestskí poslanci aj návrh systémových opatrení, ktoré majú regulovať a zlepšiť situáciu s parkovaním na sídliskách Klokočina, Čermáň, Diely a Chrenová. Mesto počíta pri riešení problémov s nedostatkom parkovacích miest s piatimi opatreniami. Plánuje vylúčiť parkovanie nákladných vozidiel a úžitkových vozidiel v obytných súboroch, vyznačiť parkovacie miesta vodorovným dopravným značením, upraviť podmienky vyhradzovania parkovacích miest pre osobitné kategórie žiadateľov a využiť voľné kapacity odstavných plôch a parkovacích miest nákupných centier mimo času ich obchodnej prevádzky. Počíta sa tiež so zavedením rezidentského parkovacieho systému podľa trvalého pobytu obyvateľov.

Prizvú obyvateľov sídlisk

Jednotlivými opatreniami sa ešte bude zaoberať pracovná skupina, ktorá by mala doriešiť všetky detaily systémových opatrení. „Jej členom sme odporučili, aby si prizvali aj ľudí zo sídlisk a domových dôverníkov, ktorí často poznajú situáciu na jednotlivých uliciach najlepšie,“ doplnil Dvonč.

Môže vás zaujímať:

Mesto chce zaviesť rezidenčný systém parkovania na sídliskách: Návrh obsahuje 5 základých opatrení

Platba cestovného lístka a parkovného SMS-kou už aj v Nitre: Za komfort si priplatíme

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM