Lucia Lauková Správy Samospráva

V nitrianskej MHD by mohli premávať elektrobusy: Mesto už vyčlenilo 5 miliónov eur

Mesto Nitra plánuje nahradiť naftové autobusy MHD za elektrobusy. Podľa dopravcu však nie je reálne obnoviť celý vozový park.

Ilustračný obrázok k článku V nitrianskej MHD by mohli premávať elektrobusy: Mesto už vyčlenilo 5 miliónov eur
Zdroj: ARRIVA Nové Zámky

Mesto Nitra plánuje nahradiť naftové autobusy zabezpečujúce mestskú hromadnú dopravu ekologickejšími vozidlami. Podľa slov primátora Jozefa Dvonča mesto vyčlenilo v Integrovanom regionálnom operačnom programe pre potenciálneho dopravcu 5 miliónov eur na nákup elektrobusov alebo CNG autobusov s pohonom na stlačený zemný plyn. „Pri elektrobusoch počítame s tým, že by sa v meste budovalo približne 50 dobíjacích staníc,“ povedal Dvonč.

Nákup elektrobusov

Výmenu súčasných klasických autobusov za elektrobusy by privítala aj spoločnosť Arriva, ktorá v Nitre zabezpečuje mestskú hromadnú dopravu. „Sme tomu naklonení, no treba si uvedomiť, že je to finančne veľmi náročné a výmena autobusov v plnom rozsahu nie je reálna. Reálny je nákup zhruba piatich elektrobusov, ktorými by sme nahradili staršie autobusy, ktoré teraz používame,“ povedal riaditeľ spoločnosti Arriva Nitra Juraj Kusy.

Návratnosť elektrobusov

Podľa slov Kuseho sa ekonomická návratnosť elektrobusu zatiaľ nedá relevantne vyčísliť. Jeho nákupná cena je približne dvojnásobná oproti bežným autobusom, prevádzkové náklady sú však oveľa nižšie. „Veľa spoločností už do tohto projektu vstúpilo, testuje elektrobusy. Výsledky, o ktoré sa bude dať oprieť, však z tohto projektu budú o päť – šesť rokov,“ povedal Kusy.

Šaľa už má elektrobus

Spoločnosť už prevádzkuje elektrobus v mestskej hromadnej doprave v Šali. „Zatiaľ ho máme mesiac. O rok budeme múdrejší, keď vyhodnotíme, aká bola vstupná cena, náklady, prevádzkové opravy. Zatiaľ to neviem posúdiť, je to niečo nové,“ tvrdí Kusy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM