Monika Földešiová Kultúra

V Nitrianskej galérii sa bude konať Pohreb feministiek

V rámci projektu AVOAVO vo výstavnom priestore Bunker v Nitrianskej galérii predstavia svoju tvorbu mladé výtvarníčky Katarína Boborová a Emília Rigová. Výstava vychádza zo samostatnej tvorby autoriek, ktoré sa názorovo stretli v postoji k feminizmu

"V spoločnej tvorbe sa zámerne vracajú k nefeminizmu. Svoje programové východiská stavajú na žene ako takej, v konfrontácii s feministickými umelkyňami, od ktorých sa dištancujú,“ hovorí o výstave Omar Mirza z Nitrianskej Galérie. Umelkyne vo svojom diele upriamujú divákovu pozornosť na telo a telesnosť, ktorú úmyselne maskujú a desexualizujú. Ženskosť tak vedome potláčajú a používaním pracovných overalov pri performanciách sa štylizujú do polohy asexuálnych bytostí vystupujúcich v strednom rode.
Výstava Feminist Funeral nadväzuje na prvotný projekt s názvom Art–woman, kde sa Boborová a Rigová opierajú o najznámejšie ženy vyobrazené v umení mužmi od praveku po súčasnosť. Vo videu grotesknou formou predstavujú ženu od Venuše cez Máriu až po súčasnú štylizáciu ženy v umení.
„Výstava Feminist Funeral feministku symbolicky pochováva. Performancia sa odohráva vo vnútri kosoštvorca odkazujúceho na najzaužívanejší symbol ženského pohlavia, kde jeho jednotlivé ramená predstavujú tematické okruhy feministických autoriek s charakteris­tickými prvkami ich tvorby, ktoré AVOAVO postupne likviduje a ukladá na odpočinok,“ približuje obsah výstavy Mirza.
**Vernisáž sa bude konať 10. februára, výstava potrvá do 13. marca. ** Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM