Správy

V Nitre vznikne symbolické platidlo: Hlinený dukát pomôže ľuďom v núdzi

Verejnosť bude ľuďom v núdzi pomáhať aj darovaním hlinených dukátov. Zaujímavý projekt prináša Diecézna charita v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre vznikne symbolické platidlo: Hlinený dukát pomôže ľuďom v núdzi
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Mesto Nitra poskytne dotácie na projekty, ktoré sú zamerané na sociálnu starostlivosť, bývanie a podporu verejného zdravia. Z mestského rozpočtu pôjde na tento účel 50 000 eur. Podporu získal napríklad projekt Diecéznej charity v Nitre s názvom Hlinený dukát.

Peniaze sú určené predovšetkým na podporu aktivít s deťmi, pomoc seniorom, integráciu Rómov či na podporu obetiam rôznych foriem násilia. O finančný príspevok sa tento rok uchádzalo 19 projektov, mestskí poslanci na svojom marcovom rokovaní rozhodli o podpore pre 16 z nich.

Hlinený dukát

Dotácie získali aktivity zamerané na prácu s mládežou, pomoc obetiam násilia či ľuďom s diabetom. Financie pôjdu aj na pomoc cudzincom v Nitre, na rôzne akcie pre seniorov i na športové a kultúrne podujatia.

Podporu získal aj projekt Diecéznej charity v Nitre s názvom Hlinený dukát.

„Ide o zavedenie symbolického platidla. Verejnosť si bude môcť hlinený dukát kúpiť za jedno euro v automatoch alebo v pokladničkách v rôznych prevádzkach v meste. Slúžiť bude ľuďom v núdzi ako náhrada za finančný dar. Tí si ho budú môcť vymeniť za sociálnu službu, napríklad za nocľah, osobnú hygienu alebo za potravinový balíček. Verejnosti sa tak ponúkne alternatíva k peňažným darom. Do výroby dukátov zapojíme osoby so zdravotným postihnutím,“ informovala Diecézna charita.

Prečítajte si tiež

Jej iniciatívu ocenilo aj mesto. „Ide o projekt, ktorý už beží aj v iných krajských mestách, napríklad v Trnave a tento rok ho rozbiehajú v Trenčíne. Teraz bude aj v Nitre. Ľudia, ktorí budú chcieť pomáhať iným, nebudú musieť použiť iba peniaze, ale môžu pomôcť aj hlinenými dukátmi,“ uviedla vedúca odboru sociálnych služieb Naďa Šimová.

Pomôžu udržať poriadok

K podporeným projektom patrí aj iniciatíva Inštitútu Dcér Márie Pomocnice, ktorá chce spraviť poriadok na Orechovom dvore, kde žije početná rómska komunita.

„V tejto lokalite je aj napriek pravidelným brigádam neuveriteľný neporiadok. Rehoľné sestry majú ambíciu udržiavať tam spolu s miestnymi deťmi a tínedžermi poriadok. Súčasťou projektu je osadenie antivandalských košov. Odpadky sa budú zhromažďovať na jednom mieste a v pravidelných intervaloch ich budú Nitrianske komunálne služby vysýpať,“ doplnila Šimová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM