Rastislav Búgel Správy

V Nitre vzniká zaujímavý projekt: Natočia dokument o starých skautoch!

V meste pod Zoborom vzniká dokument o takzvaných oldskautoch. Ten sa bude snažiť priblížiť podstatu a históriu skautingu aj neskautskej verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre vzniká zaujímavý projekt: Natočia dokument o starých skautoch!
Zdroj: Dnes24.sk

V Nitre postupne vzniká zaujímavý projekt. Dvaja skauti sa rozhodli zdokumentovať príbehy starších členov skautingu. Jedná sa o rozhovory s takzvanými oldskautmi. Cieľom dvojice mužov, ktorí stoja za projektom je vytvorenie filmového dokumentu.

Príbehy desiatich

„Chceme zachytiť kus histórie, ktorej príbehy sú určite vzácne a stoja za to, aby neostali schované kdesi za dverami. Určite majú čo povedať aj mladším generáciám, pretože skauting mnohokrát prežíval aj svoje zlaté časy a môže byť aj pre dnešné deti a mládež nádherným životným štýlom, ktorý stojí za to žiť,“ píšu organizátori projektu na svojej webovej stránke. Spolu s nitrianskym oblastným vodcom už vytipovali 9 až 10 oldskautov, ktorých príbehy plánujú zahrnúť do dokumentu.

Prvý oddiel v Komárne

Prvou lastovičkou pre vznik skautingu na našom území sa stala v roku 1911 návšteva profesora A.B. Svojsíka v Anglicku a Škandinávii. Po jeho návrate vytvoril prvú družinu českých skautov. O rok neskôr profesor Svojsík zorganizoval prvý tábor českých junákov- skautov v Orlovských lesoch. Už 23. mája 1913 vznikol pri benediktínskom gymnáziu v Komárne prvý skautský oddiel s 28 členmi v 5 družinách. Tento dátum sa považuje za faktický začiatok skautingu na Slovensku a práve preto si tento rok pripomíname 100 rokov skautskej činnosti na našom území.

Viac o projekte vám prinesieme onedlho!

Skautský projekt
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM