Správy

V Nitre vzniká nové kultúrne centrum: Rekonštrukčné práce už finišujú, FOTO

Na nitrianskej pešej zóne vzniká kultúrny priestor bod.K7. Budujú ho už od marca.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre vzniká nové kultúrne centrum: Rekonštrukčné práce už finišujú, FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Programové aktivity nového priestoru pre kultúru bod.K7 v Nitre odštartujú 14. septembra. Prvým podujatím, ktoré sa v ňom bude konať, bude jubilejný 30. ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra.

„Nultá sezóna bodu.K7 bude pokračovať v jesenných mesiacoch, pripravení sme na všetky krízové možnosti. Plnú prevádzku nového priestoru pre kultúru, kreativitu a komunitu plánujeme rozbehnúť v budúcom roku,“ informovala Anna Šimončičová z Asociácie Divadelná Nitra.

Nový priestor pre kultúru, kreativitu a komunitné podujatia vznikol na pešej zóne v Nitre. Budova na Štefánikovej triede 7, z ktorej aj vychádza názov priestoru, je jedným z mála zachovaných diel funkcionalistickej architektúry v Nitre.

Kultúrna pamiatka

Postavili ju v roku 1933 podľa návrhu mladého architekta Ferdinanda Silbersteina. V dolných priestoroch sídlili banky, Tuzex aj kníhkupectvo, v hornej časti sa nachádzajú byty. V roku 1998 budovu vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku.

Rekonštrukciou objektu by mal vzniknúť priestor, ktorý poskytne možnosti celoročnej prezentácie umeleckých projektov. Dokončenie prác umožnila aj crowdfundingová kampaň. Trvala mesiac a projekt podporilo 162 podporovateľov sumou takmer 10 000 eur.

Prečítajte si tiež

“Financie z verejnej kampane budú využité na základné zariadenie kultúrneho priestoru, predovšetkým v hlavnej časti, určenej pre návštevníkov podujatí,“ povedala riaditeľka asociácie Darina Kárová.

Náročné práce

Aktuálne finišuje stavebná rekonštrukcia priestoru, ktorá bola nevyhnutná. „Priestor sa dlhší čas nevyužíval. Potrebná bola úprava povrchov a obkladov, stropu vo veľkom priestore, repasovanie okien, modernizácia sociálnych zariadení, výmena elektrických rozvodov a spustenie sietí. Začiatkom septembra by sme mali zvládnuť aj čiastočné presťahovanie štábu,“ zhodnotila práce Šimončičová.

Atmosféru a prvky pôvodného interiéru pomáha zachovať stena vo vstupnej hale dekorovaná levickým opálom alebo bankový trezor a bankový výťah, ako aj fasáda obložená travertínom.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Priestor pre kultúru bod.K7
9
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM