Lucia Lauková Správy

V Nitre už prebehli prvé stretnutia: Do štrajku sa chcú zapojiť učitelia zo stredných, základných i materských škôl

Aj na školách v Nitrianskom kraji už prebiehajú stretnutia pedagógov ohľadom avizovaného štrajku. Vzájomne sa informujú, pripravujú ale aj motivujú.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre už prebehli prvé stretnutia: Do štrajku sa chcú zapojiť učitelia zo stredných, základných i materských škôl
Foto: Zuzana Jakubičková

Do štrajku učiteľov sa chcú v Nitre zapojiť pedagógovia z viacerých stredných, základných i materských škôl. Podľa údajov zverejnených na stránke Iniciatívy slovenských učiteľov má ísť celkovo o deväť škôl, medzi ktorými sú aj cirkevné školské zariadenia.

Organizovali stretnutia

Ako informoval Štefan Šimonov z Iniciatívy nitrianskych učiteľov, v školách už prebehli tri informatívne a organizačné stretnutia pedagogických a odborných učiteľov. „Vzájomne sme sa informovali o tom, aká atmosféra vládne v školách a všetkým boli presne vysvetlené ciele štrajku aj spôsob, ako sa zapojiť. Učitelia sa zhodli na tom, že sa musia zjednotiť v tomto spoločnom boji za zlepšenie školstva na Slovensku. Zároveň sa dohodli aj na ďalších krokoch, ako povzbudiť a motivovať čo najviac škôl z regiónu k tomu, aby sa zapojili do štrajku,“ uviedol Šimonov.

Desiatky škôl

Podľa údajov z webovej stránky Iniciatívy slovenských učiteľov sa chcú do štrajku zapojiť okrem nitrianskych aj ďalšie školy v Nitrianskom kraji. Celkovo ide o viac ako 50 stredných, základných a materských škôl. Od 25. januára chcú štrajkovať učitelia z Komárna, Nových Zámkov, Levíc, Topoľčian, Šale, Zlatých Moraviec, Tlmáč, Šurian, Hurbanova, Pribety, Zbrojník, Starého Tekova, Jelenca a ďalších miest a obcí.

Zvýšenie platov

Medzi tri základné požiadavky iniciatívy učiteľov patrí zvýšenie platov o 140 eur v tomto roku a o ďalších 90 eur v roku 2017. Okrem toho žiadajú navýšenie rozpočtu školstva o 400 miliónov eur a prehodnotenie systému doplňujúceho vzdelávania učiteľov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM