Správy

V Nitre už funguje zdieľanie bicyklov: Stala sa tak prvým mestom na Slovensku

Súčasťou verejnej dopravy v Nitre ako v prvom meste na Slovensku sú od piatka zdieľané bicykle. Návštevníci i obyvatelia mesta majú na siedmich stanovištiach k dispozícii celkovo 70 bicyklov.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre už funguje zdieľanie bicyklov: Stala sa tak prvým mestom na Slovensku
7
Galéria
Zdroj: TASR

Projekt bike sharing je spoločným projektom mesta Nitra a spoločnosti Arriva, ktorá prevádzkuje v meste pod Zoborom mestskú hromadnú dopravu.

Arriva vložila do projektu 200 000 eur. „V tejto sume sú nielen náklady na kúpu bicyklov, ale aj licencie, koncesie, stojany, GPS, aplikácie. Táto investícia nie je o návratnosti, je to o tom, že pomôžeme vytvoriť modernejšie a bezpečnejšie mesto,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Arriva Nitra Juraj Kusy. Mesto Nitra, ktoré vybudovalo stanovištia bicyklov, podporilo projekt sumou 27 000 eur. S Arrivou podpísalo zmluvu o spolupráci, v ktorej sa obidve strany zaviazali podporiť mobilitu mesta s dôrazom na cyklodopravu a poskytovanie služby zdieľania bicyklov. Mesto i dopravca očakávajú, že zdieľané bicykle zjednodušia dostupnosť v meste, zlepšia dopravnú situáciu a zvýšia záujem cestujúcich o využívanie mestskej verejnej dopravy.

Službu arriva bike budú môcť cestujúci využívať v tomto roku do konca novembra, v nasledujúcom roku v závislosti od počasia od 1. marca. Stanovištia bicyklov sú umiestnené v strategických uzloch – v zmodernizovanej časti autobusovej stanice, v blízkosti pošty na Svätoplukovom námestí, na Župnom námestí, v Mestskom parku pri hokejovej aréne, pri obchodnom dome Centro Nitra zo strany, kde sa nachádza cyklistický chodník a neďaleko ŠD Mladosť a Chrenovského mosta. Bicykle je možné požičať si na jednom a vrátiť na inom stanovišti. Na bicykloch je palubné GPS, odstránenie palubného počítača je veľmi komplikované.

Záujemcom o zapožičanie bicykla sa stačí zaregistrovať na stránke arriva.bike alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie arriva bike, ktorá je pre smartfóny dostupná na Google Play. Spoločnosť pripravuje aj aplikáciu pre Apple. Za službu zaplatia cestujúci platobnou kartou. Podľa slov Kuseho pravdepodobne už v septembri bude možné platiť aj čipovou kartou, ktorá v súčasnosti platí v autobusoch mestskej hromadnej dopravy.

Zdieľaný bicykel sa v Nitre dá požičať za 50 centov na hodinu. Táto sadzba platí na prvé štyri hodiny prenájmu. Pokiaľ si ho záujemca prenajme na dlhší čas, zaplatí maximálne tri eurá za 24 hodín. Pre tých, ktorí budú zdieľané bicykle využívať častejšie, je k dispozícii ročné predplatné za 25 eur. Zahŕňa neobmedzený počet požičaní bicykla na prvých 60 minút. Po uplynutí tohto času zaplatí cestujúci poplatok podľa cenníka.

V Nitre už funguje zdieľanie bicyklov: Stala sa tak prvým mestom na Slovensku
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM