Lucia Lauková Kultúra

V Nitre uvidíme dokumenty z celého sveta: Prihlásených je viac ako 100 filmárov

Pod Zoborom odštartoval medzinárodný festival. Divákom ponúkne viac ako 100 filmov z rôznych kútov sveta. Najlepšie vyberie odborná porota.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre uvidíme dokumenty z celého sveta: Prihlásených je viac ako 100 filmárov
Zdroj: Dnes24.sk

Dokumentárnym filmom o poľnohospodár­stve, potravinárstve, rozvoji regiónov a udržaní života na vidieku je venovaný filmový festival Agrofilm 2016, ktorý sa začal v Nitre. Na 32. ročník festivalu prihlásili filmári 114 filmov z 24 krajín sveta. Najlepšie z nich vyberie medzinárodná odborná porota zložená z filmárov a vedeckých pracovníkov agrorezortu. Festival potrvá do soboty 8. októbra tohto roka.

Festival vyzdvihla aj Matečná

„Agrofilm v celosvetovom meradle prináša na biele plátno časť nášho sveta, ktorá si zaslúži najvyššiu pozornosť,“ povedala na otvorení festivalu v pondelok 3. októbra ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná. „Oceňujem, že popri tradičných témach, akými sú výživa a význam bezpečnosti a kvality potravín, sa veľa súťažných filmov venuje neprodukčným funkciám pôdohospodárstva, ako je tvorba a ochrana prírodného a životného prostredia, udržanie osídlenosti vidieka, kvalita života jeho obyvateľov či krajinotvorné aspekty,“ uviedol štátny tajomník MPRV Gabriel Csicsai.

Premieta sa aj na 3 univerzitách

Domovským stánkom festivalu je Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Nitra (NPPC) a jeho Výskumný ústav živočíšnej výroby. Filmy si môžu pozrieť nielen návštevníci výskumného ústavu, ale aj diváci na troch univerzitách, na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre a na Technickej univerzite vo Zvolene. Univerzitné premietania sú doplnené o diskusie, napríklad vo Zvolene premietanie filmu Poľana spestrí diskusia s riaditeľkou CHKO Poľana. Streda (5.10.) bude už tradične venovaná multimediálnej diskusii. Do hľadiska NPPC pozvali organizátori chovateľov mliekových plemien kráv z celého Slovenska. Po premietnutí filmu mapujúceho súčasný stav a perspektívy dojníc na Slovensku sa účinkujúci postavia pred publikum a budú odpovedať na otázky divákov.

Premietanie a ochutnávka

Časť filmov si v tomto roku budú môcť pozrieť aj návštevníci multikina Obchodného centra Mlyny v Nitre. Organizátori festivalu pripravili pre návštevníkov OC Mlyny aj ochutnávky zdravých slovenských potravín spolu s prednáškami vedeckých pracovníkov o tom, ako si vybrať na svoj stôl to najlepšie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM