Rastislav Búgel Rôzne

V Nitre upiekli najväčší chlieb na Slovensku: Pre deti by ste z neho spravili takmer 500 desiat!

Nitrianski pekári sa ukázali pred celým Slovenskom. Pod Zoborom totiž upiekli najväčší chlieb v krajine pod Tatrami.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre upiekli najväčší chlieb na Slovensku: Pre deti by ste z neho spravili takmer 500 desiat!
Zdroj: TASR

Nitrianski pekári si dali za cieľ upiecť najväčší chlieb na Slovensku. Tento rekord sa im napokon podaril. Chlebík bol poriadny macko. Na dĺžku meral 229 centimetrov a široký bol viac ako 80 centimetrov. Aj váha bola pozoruhodná. Obrovský pšenično-ražný chlieb vážil 36 kilogramov. Pre porovnanie. So štatistických údajov vyplýva, že priemerný Slovák za rok skonzumuje 39 kilogramov chleba.

Chlieb od nitrianskych pekárov si napokon vyslúžil aj zápis do Slovenskej knihy rekordov.Pochutia si na ňom klienti neziskovej organizácie Depaul Slovensko, ktorá pomáha ľuďom v núdzi a prevádzkuje najväčšie zariadenie pre ľudí bez domova na Slovensku.

Na cesto použili 21 kilogramov múky, 260 gramov droždia, 400 gramov soli, rascu a ďalšie ingrediencie. Upečený chlieb bol rovnako veľký, ako 36 kilových bochníkov, ktoré bežne spotrebiteľ kúpi v predajni. Z maxichleba sa dá pripraviť 1800 obložených chlebíkov, 900 vajíčkových chlebov, 468 školských desiat, 7200 kanapiek alebo 18 000 krutónov.

Najväčší chlieb na Slovensku
7
Galéria
Zdroj: Vimeo.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM