Lucia Lauková Kultúra

V Nitre sa opäť zídu divadlá z krajín V4: Pripravený je bohatý program

V Nitre privítame bábkarské divadelné školy a profesionálne divadlá krajín Vyšehradskej štvorky. Študenti budú mať príležitosť ukázať svoje nadanie pred profesionálmi.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre sa opäť zídu divadlá z krajín V4: Pripravený je bohatý program
Zdroj: TASR

Staré divadlo Karola Spišáka (SDKS) v Nitre privíta bábkarské divadelné školy a profesionálne divadlá krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Tohtoročný 19. ročník festivalu Stretnutie, Setkání, Spotkanie, Találkozás sa uskutoční v SDKS od 6. do 9. júna tohto roka. Predstavia sa na ňom študentské i profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Poľska a Chorvátska, informovala Petra Babulicová, dramaturgička divadla.

Cieľ festivalu

„Hlavným cieľom festivalu je výmena skúseností, vzájomná konfrontácia bábkarskej tvorby, porovnanie trendov v krajinách V4, ale istým spôsobom aj akási burza škôl, na ktorej majú študenti a školy príležitosť predviesť sa a profesionáli nájsť nových talentovaných umelcov,“ povedal riaditeľ SDKS Martin Kusenda.

Predstaví sa aj domáce konzervatórium

Diváci budú mať možnosť vidieť v Nitre predstavenia Katedry bábkarskej tvorby Vysokej školy múzických umení v Bratislave, Fakulty dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici, Katedry alternatívneho a bábkového divadla DAMU v Prahe, Katedry bábkarstva PWST vo Wroclawi, z Univerzity divadelného a filmového umenia v Budapešti a z Akadémie umení v Osijeku. Okrem nich uvedú svoje predstavenia konzervatóriá z Nitry a Topoľčian, Divadlo Polárka z Brna, Dezorzovo lútkové divadlo z Bratislavy a bábkové divadlo Vaskakas z Győru.

Sprievodný program

Okrem samotných divadelných predstavení budú súčasťou festivalu aj koncerty, premietania bábkových filmov, vernisáž a podujatie Celé Slovensko číta deťom. V rámci neho budú osobnosti spoločenského a kultúrneho života mesta Nitra čítať pre deti. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. „Nepoznám žiadny iný festival v rámci krajín V4, ktorý by bol založený na tejto platforme, teda na prezentácii vysokých škôl zameraných na bábkovú tvorbu a hostí z profesionálnych divadiel,“ skonštatoval riaditeľ divadla.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM