Rastislav Búgel Správy

V Nitre posilňujú spoje: Nasadzujú viac kĺbových autobusov

V Nitre sa postupne objavuje viac kĺbových autobusov. Prepravca tak reaguje na dopyt po vyššej kapacite liniek.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre posilňujú spoje: Nasadzujú viac kĺbových autobusov
Zdroj: TASR

Poskytovateľ mestskej hromadnej dopravy v Nitre, spoločnosť Arriva Nitra, a.s., chce nasadením veľkokapacitných kĺbových autobusov v kritických hodinách čo najviac prispôsobiť dostupné kapacity reálnemu dopytu. Spolu s úpravou cestovného poriadku sa od začiatku tohto mesiaca postupne výraznejšie menia aj turnusy vozidiel. Kĺbové autobusy začínajú premávať aj na spojoch, kde doteraz nejazdili a naopak, na spojoch, kde premávali, ich nahrádzajú menšie autobusy, informovali zástupcovia dopravcu.

Najvyťaženejšia linka

Najzásadnejšou zmenou je výrazné zvýšenie počtu kĺbových autobusov na linke 32, ktorá premáva z Chrenovej cez centrum mesta na Klokočinu, Diely a späť. Linka patrí dlhodobo k najvyťaženejším v Nitre. Nasadeniu kĺbových autobusov bránili obmedzené podmienky na otáčanie autobusov na ulici Viničky.

Aj v priemyselnom parku

Po úpravách obratiska boli začiatkom roka zavedené skúšobne kĺbové vozidlá na vybrané spoje tejto linky, od začiatku prázdnin v pracovných dňoch takéto autobusy obsluhujú väčšinu spojov na tejto trase. Zvýšenie kapacity spojov sa prejaví aj v priemyselnom parku, kde kĺbové autobusy nahradia krátke na ďalších spojoch linky 17 z Klokočiny, ale aj na rannom spoji linky 16 z Chrenovej. Autobusy na posilnenie kapacít sa získajú z iných liniek, kde sú podľa prieskumov spoje obsadené menej. Menšie autobusy tak začnú premávať na niektorých spojoch na linkách 2, 8, 14, 22 a 24.

Kritické hodiny spojov

Pre mestskú hromadnú dopravu v Nitre je v súčasnosti k dispozícii 26 veľkokapacitných kĺbových autobusov. Dokážu prepraviť približne o polovicu viac cestujúcich ako autobusy štandardnej dĺžky. Zvýšený dopyt po mestskej hromadnej doprave obyčajne vzniká v priebehu dňa nárazovo a v rôznych častiach mesta v závislosti od pracovného času veľkých firiem či školského vyučovania. Kritické hodiny v pracovných dňoch nastávajú najmä medzi 7:00 a 8:00 hodinou ráno a po 14:00 hodine popoludní.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM